Stemming

Amendement van het lid Leijten over de algemene voorwaarde van een verbod op afsluiting gedurende de looptijd van de subsidieregeling

44,0 %
56,0 %


JA21

SGP

PvdD

D66

PVV

Fractie Den Haan

Omtzigt

CU

SP

DENK

Volt

PvdA

BBB

VVD

GL

Groep Van Haga

FVD

BIJ1

CDA


Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 14 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt na «2022» ingevoegd «alsmede subsidievoorwaarden voor leveranciers».

II

In de beweegreden wordt na «2022» ingevoegd «en dat het tevens gewenst is om algemene subsidievoorwaarden te stellen voor leveranciers die in aanmerking willen komen voor subsidie ten behoeve van het prijsplafond voor kleinverbruikers».

III

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

  • 1. De leverancier van elektriciteit aan afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998, de leverancier van gas aan afnemers als bedoeld in artikel 43, eerste lid, van de Gaswet, of de leverancier van warmte aan verbruikers met een aansluiting met een vermogen van maximaal 100 kilowatt als bedoeld in artikel 1 van de Warmtewet, die gebruik wil maken van een subsidie voor leveranciers ter bekostiging van een plafond voor energietarieven voor kleinverbruikers op grond van Verordening (EU) 2022/1854 van de Raad van 6 oktober 2022 betreffende een noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen (PbEU 2022 LI 261/1) voldoet ten minste aan de algemene voorwaarde, bedoeld in dit artikel.

  • 2. In afwijking van artikel 95b, zevende lid, van de Elektriciteitswet 1998, artikel 44, zevende lid, van de Gaswet of artikel 4 van de Warmtewet kan de leverancier geen afnemers of verbruiker van elektriciteit, gas of warmte afsluiten gedurende de looptijd van het plafond voor energietarieven. Tijdens deze looptijd kan afsluiting slechts plaatsvinden indien de leverancier aantoont dat er sprake is van gevaar, misbruik of fraude.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over de voorwaarde, bedoeld in het tweede lid.

Toelichting

Dit amendement verbiedt het afsluiten van huishoudens van gas, elektriciteit en/of warmte gedurende het prijsplafond, zonder dat er aantoonbaar sprake is van fraude, misbruik of gevaar, en de bewijslast daarvoor te leggen bij energieleveranciers. Indiener is van mening dat de subsidieregeling prijsplafond voorkomt dat energieleveranciers in financiële problemen komen door ze te voorzien van een voorschot. Huishoudens moeten daarom minimaal dezelfde bescherming genieten voor de gehele duur van het prijsplafond. Indiener vindt de getroffen maatregelen onvoldoende waarborg, zeker ten opzichte van de ruime subsidieregeling die energieleveranciers wordt geboden.

Dit amendement verbiedt het afsluiten van huishoudens van gas en/of elektriciteit gedurende het prijsplafond, zonder dat er aantoonbaar sprake is van fraude, misbruik of gevaar, en de bewijslast daarvoor te leggen bij energieleveranciers. Indiener is van mening dat de subsidieregeling prijsplafond voorkomt dat energieleveranciers in financiële problemen komen door ze te voorzien van een voorschot. Huishoudens moeten daarom minimaal dezelfde bescherming genieten voor de gehele duur van het prijsplafond. Indiener vindt de getroffen maatregelen onvoldoende waarborg, zeker ten opzichte van de ruime subsidieregeling die energieleveranciers wordt geboden.

Leijten


Amendement van het lid Leijten over de algemene voorwaarde van een verbod op afsluiting gedurende de looptijd van de subsidieregeling

2022-12-14
Dossier: 36252
Indiener(s): Renske Leijten
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36252-10.html