Stemming

Amendement van het lid Bikker c.s. ter vervanging van nr. 15 over strafbaarstelling van seksuele benadering van kinderen van zestien en zeventien in de zin van artikel 251 Sr

85,2 %
14,8 %


PvdD

PVV

JA21

D66

Volt

BIJ1

PvdA

DENK

CU

CDA

Fractie Den Haan

SGP

GL

Omtzigt

BBB

Groep Van Haga

VVD

FVD

SP


Nr. 27 AMENDEMENT VAN HET LID BIKKER C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 151

Ontvangen 28 juni 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel K, wordt in het voorgestelde artikel 251 na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en zes maanden of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft degene die de gedragingen, bedoeld in het eerste lid, begaat ten aanzien van een kind in de leeftijd van zestien tot achttien jaren of een persoon die zich als zodanig voordoet onder de in artikel 245, eerste lid, omschreven omstandigheden.

Toelichting

Dit amendement ziet erop toe 16- en 17-jarigen beter te beschermen tegen sexchatting en grooming wanneer zij in een positie verkeren waarin makkelijk misbruik van hen wordt gemaakt. Het gaat hierbij om omstandigheden waarin sprake is van een positie van afhankelijkheid of kwetsbaarheid, uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht, gebruikmaking van giften of beloften van geld of goed, misleiding of omstandigheden waarin sprake is van het aanbieden van seksuele diensten tegen betaling. Dit amendement stelt voor dat seksuele benadering van kinderen beneden de leeftijd van zestien, in de zin van het voorgestelde artikel 251, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht, ook strafbaar wordt gesteld wanneer dit richting 16- en 17-jarigen in de genoemde omstandigheden plaatsvindt.

Indieners zijn van mening dat ook 16- en 17-jarigen een bijzondere bescherming verdienen, wanneer deze in een positie van afhankelijkheid of kwetsbaarheid verkeren, of wanneer sprake is van het aanbieden van seksuele diensten tegen betaling of uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht, gebruikmaking van giften of beloften van geld of goed, of met misleiding. Hiertoe sluiten indieners aan bij de gronden die staan vermeld in artikel 245, eerste lid, en artikel 246, eerste lid, voor situaties waarin seksuele handelingen met 16- en 17-jarigen strafbaar zijn zonder dat daarvoor hoeft te worden vastgesteld dat daartoe bij de jeugdige de wil heeft ontbroken.

Die bijzondere bescherming komt dus reeds tot uiting in verschillende elementen van voorliggend wetsvoorstel. Indieners vinden het passend om net als bij kinderen van beneden de 16 jaar, gedragingen die worden verricht in een voorfase van daadwerkelijk seksueel misbruik van 16 en 17-jarigen in de beschreven omstandigheden strafbaar te stellen. Met dit amendement wordt het ook mogelijk in de beschreven situaties gebruik te maken van lokprofielen.

Bikker Kuik Eerdmans


Amendement van het lid Bikker c.s. ter vervanging van nr. 15 over strafbaarstelling van seksuele benadering van kinderen van zestien en zeventien in de zin van artikel 251 Sr

2023-06-28
Dossier: 36222
Indiener(s): Anne Kuik (CDA), Joost Eerdmans (EĆ©nNL), Mirjam Bikker (CU)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36222-27.html