Stemming

Amendement van het lid Jasper van Dijk over een grotere bijdrage aan het Global Fund

27,3 %
72,7 %


Fractie Den Haan

SGP

CU

DENK

Groep Van Haga

VVD

CDA

D66

BIJ1

FVD

PVV

SP

Omtzigt

GL

PvdD

PvdA

JA21

BBB

Volt


Nr. 6 AMENDEMENT VAN HET LID JASPER VAN DIJK

Ontvangen 31 oktober 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Duurzame economische ontwikkeling, handel en investeringen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 7.000 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Sociale vooruitgang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 7.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement regelt dat het budget op artikel 3.1 Mondiale gezondheid en seksuele reproductieve gezondheid en rechten wordt verhoogd met € 7.000.000. Dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 1.3 Versterkte private sector en arbeidsmarkt in ontwikkelingslanden.

Indiener constateert dat de coronacrisis heeft gezorgd voor een achteruitgang in de strijd tegen Aids, Maleria en Tuberculose. Indiener is van mening dat een inhaalslag nodig is om deze negatieve trend te breken. Indiener constateert dat het Global Fund landen vraagt om een verhoogde bijdrage van 30 procent en dat veel landen aan deze wens tegemoetgekomen zijn. Het kabinet kiest met het huidige begrotingsvoorstel voor een verhoging van 15 procent voor komend jaar. Het doel van dit amendement is hier bovenop nog € 7.000.000 aan additionele middelen te bewerkstelligen. Indiener vindt het namelijk van groot belang dat Nederland ook aan de wens van het Global Fund tegemoet komt.

Jasper van Dijk


Amendement van het lid Jasper van Dijk over een grotere bijdrage aan het Global Fund

2022-10-31
Dossier: 36200-XVII
Indiener(s): Jasper van Dijk
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-XVII-6.html