Stemming

Amendement van de leden Thijssen en Kröger over het inzetten op vermindering van energiearmoede

38,7 %
60,7 %


DENK

GL

BIJ1

D66

PvdD

SP

Groep Van Haga

VVD

Fractie Den Haan

FVD

Omtzigt

PvdA

CDA

JA21

CU

Volt

SGP

PVV

BBB


Nr. 21 AMENDEMENT VAN DE LEDEN THIJSSEN EN KRÖGER

Ontvangen 2 februari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel B, tweede onderdeel, onderdeel b, wordt «opdat Nederland voldoet aan de reductieverplichtingen op grond van artikel 4, eerste lid, van de Europese klimaatwet en de ter uitwerking daarvan vastgestelde bindende EU-rechtshandelingen» vervangen door «opdat:

  • a. Nederland voldoet aan de reductieverplichtingen op grond van artikel 4, eerste lid, van de Europese klimaatwet en de ter uitwerking daarvan vastgestelde bindende EU-rechtshandelingen, en

  • b. het aantal huishoudens met een laag inkomen en een lage energetische kwaliteit van de woning reduceert tot een niveau dat 90% lager ligt in 2030 dan in 2022.

Toelichting

Het aandeel huishoudens dat in energiearmoede leeft is zorgwekkend. We moeten alle zeilen bijzetten om energiearmoede uit te bannen. Dat is zowel de duurzame als de sociale weg. De overheid heeft wat ons betreft een zorgplicht voor huishoudens die in energiearmoede leven. Die zorgplicht moet wat ons betreft worden vertaald in een wettelijke doelstelling om energiearmoede met 90% te reduceren in 2030. Daarbij dient de zogenaamde LILEK-definitie te worden gehanteerd van TNO: Huishoudens met een laag inkomen én een lage energetische kwaliteit van de woning.

Dit streven is in lijn met verscheidene aangenomen moties die roepen op om alles op alles te zetten om woningen te isoleren, en daarbij voorrang te geven aan de slechtst geïsoleerde woningen en huishoudens met een laag inkomen. Bijvoorbeeld motie Grinwis en De Groot (36 200 VII, nr. 100) die oproept om «alles op alles te zetten om de isolatieaanpak te versnellen met daarbij extra aandacht voor financieel kwetsbare woningeigenaren, verenigingen van eigenaren en het wegnemen van obstakels» en motie Kathmann en Van der Lee (36 236, nr. 6) die de regering verzoekt «aanvullende voorstellen te doen om de komende jaren voorrang te geven aan de isolatie van de meest slecht geïsoleerde woningen, ook in de particuliere sector, gericht op wijken en buurten waar veel mensen kampen met energiearmoede».

Thijssen Kröger


Amendement van de leden Thijssen en Kröger over het inzetten op vermindering van energiearmoede

2023-02-02
Dossier: 36169
Indiener(s): Joris Thijssen (PvdA), Suzanne Kröger (GL)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36169-21.html