Stemming

Amendement van het lid Westerveld c.s. over dat de educatieve minor of module leidt tot een geschiktheidsverklaring als zij-instromer in plaats van een permanente deelbevoegdheid

46,7 %
53,3 %


VVD

CDA

Groep Van Haga

BBB

DENK

Volt

PvdD

JA21

GL

PVV

SP

D66

CU

Omtzigt

Fractie Den Haan

SGP

PvdA

FVD

BIJ1


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD C.S.

Ontvangen 22 maart 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, wordt in de voorgestelde definitie «de voorbereiding van het geven van onderwijs in een vak, als bedoeld in artikel 7.12, tweede lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020» vervangen door «het geven van voortgezet onderwijs als bedoeld in artikel 1.4 van de Wet voortgezet onderwijs 2020 en dat leidt tot de mogelijkheid om een geschiktheidsverklaring als bedoeld in artikel 7.28, eerste lid, van die wet aan te vragen».

II

Na artikel I, onderdeel A, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Artikel 7.6, vierde lid, vervalt.

III

Artikel I, onderdeel B, komt te luiden:

B

Artikel 7.11 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, wordt na onderdeel c, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c1. In voorkomende gevallen dat de betrokkene ten minste 30 studiepunten met goed gevolg heeft besteed aan voorbereiding op het geven van onderwijs in een vak in die leerjaren dat inhoudelijk met zijn opleiding overeenkomt,.

2. Aan het vijfde lid wordt toegevoegd «In voorkomende gevallen wordt op deze verklaring tevens melding gemaakt van:

  • a. het voldoen aan de bekwaamheidseisen, bedoeld in artikel 7.10 van de Wet voortgezet onderwijs 2020,

  • b. het met goed gevolg afronden van de educatieve module, bedoeld in artikel 1.1, onderdeel dd.1.»

IV

Artikel III, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 1 wordt in het opschrift «en educatieve module» vervangen door «en certificaat educatieve module».

2. Na onderdeel 1 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 1a. In het eerste lid, aanhef, wordt «betrokkene» vervangen door «degene op het moment van inwerkingtreding van de wet tot wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de Wet studiefinanciering 2000 en de Wet voortgezet onderwijs 2020 houdende de verankering van het experiment educatieve module en enkele andere aangelegen wijzigingen op het gebied van de lerarenopleiding».

3. Onderdeel 2 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het voorgestelde tweede lid vervalt «blijkens een verklaring als bedoeld in artikel 7.11, vijfde lid, van de WHW of».

b. In het voorgestelde derde lid vervalt «verklaringen en».

V

Aan artikel III wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

C

In artikel 7.28 wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Het bestuur van een instelling die daartoe op grond van artikel 7.29 is erkend geeft tevens een geschiktheidsverklaring aan degene die:

    • a. in het bezit is van een getuigschrift van een bacheloropleiding als bedoeld in artikel 7.3a, eerste lid, onderdeel a, WHW, waaruit blijkt dat betrokkene ten minste 30 studiepunten met goed gevolg heeft besteed aan voorbereiding op het geven van onderwijs in een vak in die leerjaren dat inhoudelijk met zijn opleiding overeenkomt; of

    • b. degene die in het bezit is van een verklaring als bedoeld in artikel 7.11, vijfde lid, onder b, van de WHW.

Toelichting

De indieners onderschrijven het doel van de educatieve minor en module om, gezien het lerarentekort, mensen te laten kennismaken met het beroep van leraar. Echter, het is belangrijk dat dit doel wordt bereikt zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van onderwijs. De afgelopen jaren is zowel de kwaliteit van het onderwijs als het aanzien van het beroep leerkracht al fors gedaald, onder meer door het lerarentekort en door onbevoegden voor de klas.

De indieners willen daarom met dit amendement ervoor zorgen dat de educatieve minor of module tot een geschiktheidsverklaring moet leiden als zij-instromer en niet tot een permanente deelbevoegdheid. Met de geschiktheidsverklaring is de kandidaat dan direct inzetbaar in het onderwijs en ontvangt via een zij-instroomtraject de noodzakelijke scholing en begeleiding tot een volwaardige bevoegdheid met volwaardige inzetbaarheid. Dit kan een verkort zij-instroomtraject betekenen. Op deze manier zijn de minor en module een mooie toegang tot het beroep, zijn deze mensen direct inzetbaar én zijn er voldoende waarborgen voor de onderwijskwaliteit.

Westerveld Kwint De Hoop


Amendement van het lid Westerveld c.s. over dat de educatieve minor of module leidt tot een geschiktheidsverklaring als zij-instromer in plaats van een permanente deelbevoegdheid

2023-03-22
Dossier: 36132
Indiener(s): Peter Kwint , Habtamu de Hoop (PvdA), Lisa Westerveld (GL)
Onderwerpen: beroepsonderwijs hoger onderwijs onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36132-9.html