Stemming

Amendement van het lid Klaver c.s. ter vervanging van nr. 4 over een extra toeslag

42,0 %
58,0 %


PVV

JA21

CDA

Volt

FVD

D66

BBB

Fractie Den Haan

PvdA

VVD

GL

BIJ1

SP

Omtzigt

DENK

Groep Van Haga

PvdD

SGP

CU


Nr. 6 AMENDEMENT VAN HET LID KLAVER C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 41

Ontvangen 30 juni 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 8 Tegemoetkoming specifieke kosten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.350.000 (x € 1.000).

Toelichting

De boodschappen worden duurder, de energierekening stijgt verder en steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. Het doel van dit amendement is om gericht extra inkomenssteun te bieden aan mensen die in geldproblemen dreigen te komen door de stijgende prijzen.

Dit amendement verhoogt daartoe het budget op de VWS-begroting met 2,35 miljard euro. Indieners beogen dat de regering een regeling ontwerpt om nog dit jaar een extra tegemoetkoming van 500 euro uit te keren aan de doelgroep van de zorgtoeslag. Naar analogie van de eenmalige energietoeslag voor minima, behoort deze toeslag een gift te zijn, die niet meetelt als inkomen voor de Belastingdienst. Indieners beogen dat een uitvoeringsorganisatie het bedrag ambtshalve uitkeert.

Voor dit instrument is gekozen omdat deze maatregel nog dit jaar uitvoerbaar is. De benodigde gegevens zijn bekend bij de Belastingdienst en het bedrag is voor elke ontvanger gelijk. Bovendien is de maatregel zeer gericht. De doelgroep die zorgtoeslag ontvangt heeft een inkomen tot modaal. Uit analyses van het CPB blijkt dat 75% van de huishoudens die een risico lopen op betaalbaarheidsproblemen als gevolg van de stijgende prijzen zorgtoeslag ontvangen.

De regering dient een regeling te ontwerpen om nog dit jaar de extra tegemoetkoming uit te betalen. Daarin dient de regering keuzes te maken over onder meer de wettelijke grondslag, de afbakening van de doelgroep en de uitvoeringsorganisatie.

Indien de regering een alternatieve regeling ontwerpt waarmee nog dit jaar een bedrag van 500 euro ambtshalve kan worden uitgekeerd aan een vergelijkbare doelgroep, kan dit budget daarvoor worden aangewend.

De regering kan aan de Kamer voorstellen doen ter dekking van deze regeling. Indieners menen dat de dekking gevonden zou moeten worden in een solidariteitsheffing.

Klaver Kuiken Marijnissen Ouwehand Azarkan


Amendement van het lid Klaver c.s. ter vervanging van nr. 4 over een extra toeslag

2022-06-30
Dossier: 36120-XVI
Indiener(s): Lilian Marijnissen (SP), Attje Kuiken (PvdA), Farid Azarkan (DENK), Jesse Klaver (GL), Esther Ouwehand (PvdD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36120-XVI-6.html