Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Raemakers en Westerveld ter vervanging van nr. 17 over het stellen van regels over het toekennen van zak- en kleedgeld

96,0 %
3,3 %


FVD

PVV

Fractie Den Haan

SGP

D66

Omtzigt

CDA

BIJ1

CU

GL

Groep Van Haga

PvdD

VVD

Volt

BBB

JA21

SP

DENK

PvdA


Nr. 21 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN RAEMAKERS EN WESTERVELD TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 17

Ontvangen 7 februari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel Aa, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aaa

Na artikel 4.1.1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4.1.1a

Bij regeling van Onze Ministers worden regels gesteld ten aanzien van een jeugdige die in een accommodatie verblijft over:

  • a. het toekennen van zak- en kleedgeld; en

  • b. de omstandigheden waaronder in plaats van kleedgeld de jeugdhulpaanbieder in kleding of schoeisel kan voorzien.

Toelichting

Zak- en kleedgeld is van groot belang voor de zelfstandigheid van jongeren, ook als zij in een residentiële jeugdhulpaccommodatie zitten (gesloten of open). Ondanks meerdere aansporingen vanuit de Kinderombudsman zijn er nog steeds gemeenten waar zak- en kleedgeld voor jongeren in een residentiële jeugdhulpaccomodatie onvoldoende geregeld is. De indieners willen een structurele oplossing hiervoor. Met dit amendement wordt geregeld dat bij ministeriële regeling regels worden gesteld over het toekennen van zak- en kleedgeld, zodat de jeugdige het recht heeft op zak- en kleedgeld. Parallel hieraan wordt er gewerkt aan een vereenvoudiging van de Handreiking zak- en kleedgeld voor kinderen met een maatregel voor jeugdbescherming. De uitkomsten daarvan kunnen dan per ministeriële regeling worden vastgelegd als landelijke regeling. De indieners vinden het van belang om het recht wettelijk te regelen zodat hierover geen onduidelijkheid meer ontstaat, zoals bleek uit een uitvraag van Jeugdzorg Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Daarnaast regelt dit amendement dat er regels worden gesteld over wanneer de jeugdige kleding en schoeisel krijgt. Dit is bedoeld voor situaties waarbij de jeugdige ondanks het recht op kleedgeld niet kan beschikken over voldoende kleding en schoeisel, bijvoorbeeld omdat de jeugdige aangeeft geen gebruik te willen of kunnen maken van kleedgeld om te voorzien in zijn of haar kleding.

Raemakers Westerveld


Gewijzigd amendement van de leden Raemakers en Westerveld ter vervanging van nr. 17 over het stellen van regels over het toekennen van zak- en kleedgeld

2023-02-07
Dossier: 35942
Indiener(s): Lisa Westerveld (GL), Rens Raemakers (D66)
Onderwerpen: jongeren zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35942-21.html