Stemming

Amendement van het lid Van Raan over het aanscherpen van de raffinaderijvrijstelling

18,7 %
81,3 %


CDA

JA21

SP

PVV

CU

BIJ1

FVD

Fractie Den Haan

PvdD

DENK

Groep Van Haga

PvdA

BBB

GL

Volt

SGP

D66

VVD

Omtzigt


Nr. 41 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAN

Ontvangen 9 november 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel XA wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL XB

In de Wet op de accijns wordt in artikel 2, achtste lid, «in een accijnsgoederenplaats» vervangen door « in dezelfde accijnsgoederenplaats als waarin de eerstgenoemde minerale oliën zijn vervaardigd».

Toelichting

Nederland heeft zich gecommitteerd aan het afschaffen van fossiele subsidies. Dit amendement regelt dat het verbruik van minerale oliën voor het vervaardigen van minerale oliën alleen dan niet wordt gezien als een uitslag tot verbruik, het belastbare feit voor de heffing van accijns, in het geval dat minerale oliën in dezelfde accijnsgoederenplaats waar zij zijn vervaardigd worden gebruikt voor het vervaardigen van andere minerale oliën. Hiermee wordt de zogenoemde raffinaderijvrijstelling aangescherpt doordat deze regeling niet langer zal gelden voor het verbruik van minerale oliën die niet binnen een dergelijk bedrijf, te weten de accijnsgoederenplaats, zijn vervaardigd.

Het budgettair belang van deze wijziging is niet goed te ramen, maar zal belastingopbrengst genereren. Het in stand houden van de raffinaderijvrijstelling past niet bij de energietransitie en is zodoende noodzakelijk.

Van Raan


Amendement van het lid Van Raan over het aanscherpen van de raffinaderijvrijstelling

2021-11-09
Dossier: 35927
Indiener(s): Lammert van Raan (PvdD)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35927-41.html