Stemming

Amendement van de leden Nijboer en Maatoug over het verhogen van de bankenbelasting, de VpB en het WML

27,3 %
72,7 %


BBB

SGP

JA21

CDA

DENK

Groep Van Haga

PvdD

VVD

SP

BIJ1

D66

Fractie Den Haan

CU

GL

PvdA

Omtzigt

Volt

FVD

PVV


Nr. 35 AMENDEMENT VAN DE LEDEN NIJBOER EN MAATOUG

Ontvangen 9 november 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel IX, onderdeel Hb, wordt het tweede percentage met 4,2 procentpunt verhoogd.

II

Na artikel IX wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IXA

In de Wet bankenbelasting wordt artikel 10 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel a, wordt «0,044%» met 0,096 procentpunt verhoogd.

2. In het eerste lid, onderdeel b, wordt «0,022%» met 0,048 procentpunt verhoogd.

III

Na artikel XXIV wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL XXIVA

De bedragen, genoemd in artikel 8, eerste lid, onderdelen a, b en c, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag worden met ingang van 1 januari 2022 na toepassing van artikel 14 van die wet verhoogd met 6%.

Toelichting

Teveel mensen die het minimumloon verdienen, kunnen niet rondkomen aan het einde van de maand. Zij hebben onvoldoende inkomen om de huur en de boodschappen te kunnen betalen. Het SER-advies «Werken zonder armoede» laat zien dat bijna 220.000 volwassenen met betaald werk als belangrijkste inkomensbron in armoede leeft. Dat mag niet zo zijn in een rijk land als Nederland. Dit amendement verhoogt daarom het wettelijk minimumloon met 6%, met de daaraan gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW en de bijstand.

Dit amendement regelt voorts dekking voor een aantal begrotingsamendementen. Het betreft de amendementen op de onderwijsbegroting aangaande de loonsverhoging voor medewerkers in het VSO, aangaande de verhoging van onderzoeksbudgetten, over de functiemix in het middelbaar beroepsonderwijs en voor kansengelijkheid met betrekking tot leerhulpmiddelen, die allemaal worden ingediend door het Lid De Hoop.

Dit amendement regelt dat de opbrengst van de bankenbelasting met ruim € 1 miljard wordt verhoogd door middel van een verhoging van de tarieven zoals deze ingevolge het Belastingplan 2021 per 1 januari 2022 komen te luiden. Hiertoe wordt het tarief over het deel van het belastbare bedrag aan bankenbelasting dat betrekking heeft op kortlopende schulden wordt verhoogd naar 0,14% en het tarief over het deel van het belastbare bedrag aan bankenbelasting dat betrekking heeft op langlopende schulden wordt verhoogd naar 0,07%. Daarnaast regelt het amendement dat het hoge tarief in de vennootschapsbelasting wordt verhoogd naar 30%. De verhoging van dit tarief heeft een budgettaire opbrengst van € 2,72 miljard.

Nijboer Maatoug


Amendement van de leden Nijboer en Maatoug over het verhogen van de bankenbelasting, de VpB en het WML

2021-11-09
Dossier: 35927
Indiener(s): Henk Nijboer (PvdA), Senna Maatoug (GL)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35927-35.html