Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Beckerman en Alkaya ter vervanging van nr. 5 over het afschaffen van de VPB voor DAEB activiteiten van toegelaten instellingen

26,0 %
74,0 %


DENK

JA21

D66

Groep Van Haga

Omtzigt

SGP

BIJ1

CU

SP

Fractie Den Haan

PVV

GL

Volt

VVD

PvdA

FVD

BBB

CDA

PvdD


Nr. 31 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN BECKERMAN EN ALKAYA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 5

Ontvangen 9 november 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel IX wordt voor onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

Na artikel 8g wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8h

  • 1. Bij het bepalen van de winst blijven buiten aanmerking voordelen uit diensten van algemeen economisch belang als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Woningwet verricht door verenigingen en stichtingen die op de voet van de Woningwet bij koninklijk besluit zijn toegelaten als instellingen die in het belang van de volkshuisvesting werkzaam zijn.

  • 2. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld voor de toepassing van het eerste lid.

II

In artikel IX wordt na onderdeel Hb een onderdeel ingevoegd, luidende:

Hc

In artikel 22 wordt het tweede percentage verhoogd met 1,3 procentpunt.

III

Artikel XXVI wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid treedt artikel IX, onderdeel 0A, in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, waarbij kan worden bepaald dat genoemd onderdeel 0A voor het eerst toepassing vindt met betrekking tot boekjaren die aanvangen op of na 1 januari van het kalenderjaar dat volgt op het kalenderjaar waarin voor de toepassing van de in genoemd onderdeel 0A opgenomen bepaling goedkeuring van de Europese Commissie is verkregen.

  • 3. In afwijking van het eerste lid treedt artikel IX, onderdeel Hc, in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, waarbij kan worden bepaald dat genoemd onderdeel Hc voor het eerst toepassing vindt met betrekking tot het kalenderjaar dat volgt op het kalenderjaar waarin voor de toepassing van de in artikel IX, onderdeel 0A, opgenomen bepaling goedkeuring van de Europese Commissie is verkregen.

Toelichting

Dit amendement voorziet in de afschaffing van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties over voordelen uit hun Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB). Het afschaffen van de vennootschapsbelasting voor deze voordelen kost € 800 miljoen. De dekking hiervoor wordt gevonden door het verhogen van het tarief van de tweede schijf van de vennootschapsbelasting. Hiertoe wordt een amendement op het Belastingplan 2022 ingediend.

De maatregel geldt voor het volledige DAEB-bezit van woningcorporaties. Over het niet DAEB-gedeelte betalen zij wel vennootschapsbelasting.

Indien Nederland nieuwe vormen van compensatie voor de DAEB van sociale huisvesting voor de woningcorporaties wil invoeren, dient een nieuw goedkeuringstraject richting de Europese Commissie (EC) ingezet te worden.[1] Om die reden vindt de inwerkingtreding op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip plaats. Daarbij kan worden bepaald dat de voorgestelde DAEB-faciliteit voor het eerst toepassing vindt met betrekking tot boekjaren die aanvangen op of na 1 januari van het kalenderjaar dat volgt op het kalenderjaar waarin voor de toepassing van die faciliteit goedkeuring van de Europese Commissie is verkregen. In samenhang daarmee kan daarbij tevens worden bepaald dat de als dekking bedoelde verhoging van het tarief van de tweede schijf van de vennootschapsbelasting voor het eerst toepassing vindt met betrekking tot het kalenderjaar dat aanvangt na het kalenderjaar waarin voor de toepassing van de DAEB-faciliteit goedkeuring van de Europese Commissie is verkregen.

Beckerman Alkaya


Gewijzigd amendement van de leden Beckerman en Alkaya ter vervanging van nr. 5 over het afschaffen van de VPB voor DAEB activiteiten van toegelaten instellingen

2021-11-09
Dossier: 35927
Indiener(s): Sandra Beckerman , Mahir Alkaya
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35927-31.html