Stemming

Amendement van de leden Marijnissen en Alkaya over het structureel verhogen van de zorgsalarissen

44,0 %
56,0 %


Volt

BBB

SP

BIJ1

Groep Van Haga

VVD

SGP

PVV

CDA

D66

DENK

JA21

FVD

CU

PvdA

Fractie Den Haan

GL

PvdD


Nr. 3 AMENDEMENT VAN DE LEDEN MARIJNISSEN EN ALKAYA

Ontvangen 10 juni 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 4 Zorgbreed beleid van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.000.000 (x € 1.000).

Toelichting

Indieners regelen met dit amendement dat er loonruimte ontstaat om de salarissen voor zorgverleners structureel te verhogen en hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Zorgverleners werken al jarenlang onder een hoge werkdruk met niet altijd even goede arbeidsvoorwaarden, met te weinig collega’s en voor een schamel loon. Zorgverleners hebben Nederland door de coronapandemie geholpen door dag in, dag uit keihard te werken om de allerbeste zorg te bieden aan mensen die zorg nodig hebben. Indieners zijn nadrukkelijk van mening dat er net zo goed voor onze zorgverleners gezorgd moet worden als dat zij dat voor ons doen. Zij verdienen een hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden en meer collega’s. Bij het aflopen van de coronapandemie krijgen zorgverleners het niet minder druk. Zij moeten hard blijven doorwerken om de reguliere zorg die tijdelijk is stilgezet weer in te halen. Met de huidige personeelstekorten in de gezondheidszorg is het van belang dat we zorgverleners in de zorg te behouden en aantrekken. Een structureel hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden en de inzet op meer collega’s zullen ertoe leiden dat minder zorgverleners de zorg verlaten en meer mensen in de zorg willen gaan werken. Dit amendement geeft dan ook de Minister de opdracht om in overleg met de werkgevers de afspraken van het OVA convenant aan te passen hiervoor.

Indieners regelen met dit amendement dat artikel 4 zorgbreed beleid van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2021 wordt verhoogd met 2 miljard en structureel met 2,9 miljard. De dekking voor 2021 wordt gevonden in de afschaffing van de Baangerelateerde Investeringskorting. De voorgestelde verlaging van de AWf-premie voor werkgevers als alternatief voor de BIK, gaat daardoor niet al in 2021 in maar in 2022. Indieners vragen het kabinet in de Miljoenennota 2022 met een structurele dekking te komen waarmee de zorgsalarissen met vijf procent kunnen worden verhoogd, bijvoorbeeld een verhoging van de tweede schijf van de vennootschapsbelasting.

Marijnissen Alkaya


Amendement van de leden Marijnissen en Alkaya over het structureel verhogen van de zorgsalarissen

2021-06-10
Dossier: 35850-XVI
Indiener(s): Lilian Marijnissen (SP), Mahir Alkaya (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35850-XVI-3.html