Stemming

Amendement van de leden Snels en Van der Lee over een begrotingsreserve

24,7 %
75,3 %


PVV

SP

Fractie Den Haan

CDA

CU

BIJ1

GL

D66

Volt

DENK

FVD

Groep Van Haga

PvdD

VVD

BBB

PvdA

SGP

JA21


Nr. 4 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SNELS EN VAN DER LEE

Ontvangen 6 juli 2021

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500.000.

Toelichting

In 2015 verordonneerde de rechter de Staat om 25% CO2-reductie in 2020 te realiseren (het Urgendavonnis). Ondanks extra inspanningen is het niet gelukt aan dit Urgendavonnis te voldoen. Volgens CBS is er een CO2-reductie van 24,5% gerealiseerd. Dit is minder dan de benodigde 25% en hier bovenop is dit een vertekend beeld, aangezien de Coronacrisis een atypische CO2-reductie als gevolg heeft. De gerealiseerde CO2-reductie is daarom niet structureel, hoewel het vonnis van de rechter dit wel eist. Urgenda heeft dan ook aangekondigd een dwangsom te eisen wanneer het vonnis dit jaar niet wordt uitgevoerd. Naar eigen zeggen kan de dwangsom uitkomen op een bedrag van € 100 miljoen tot € 2 miljard.

Experts schatten in dat een extra structurele CO2-reductie van 5 Mton moet worden bereikt om op structurele wijze aan het Urgendavonnis te voldoen. Deze extra CO2-reductie kan op allerlei manieren worden bereikt, zoals extra CO2-beparingseisen aan de industrie, het isoleren van woningen, extra veestapelreductie, enz. Het kabinet moet hier zo snel mogelijk een besluit over nemen en een maatregelenpakket presenteren. Het is vrijwel zeker dat er extra budget nodig is om aan het Urgendavonnis te voldoen.

In de Najaarsnota 2018 is destijds een Begrotingsreserve Maatregelen CO2-reductie ingevoerd voor het invoeren van aanvullende maatregelen. Bij het instellen van deze begrotingsreserve was de aard en timing van aanvullende maatregelen nog onzeker. Daarom werd de begrotingsreserve eenmalig gevuld met € 500 miljoen. Zo werd zeker gesteld dat financiering geen obstakel was bij het behalen van het Urgendadoel.

Dit amendement regelt dat er opnieuw een dergelijke begrotingsreserve wordt ingesteld, opnieuw met een bedrag van € 500 miljoen. Op die manier kan het kabinet er voor zorgen dat aan het Urgendavonnis wordt voldaan en dat de Nederlandse klimaatdoelen worden behaald. Hiermee wordt bovendien voorkomen dat de Staat een dwangsom moet betalen.

Snels Van der Lee


Amendement van de leden Snels en Van der Lee over een begrotingsreserve

2021-07-06
Dossier: 35850-XIII
Indiener(s): Tom van der Lee (GL), Bart Snels (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35850-XIII-4.html