Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Knops ter vervanging van nr. 7 over het assisteren van de politie bij persoonsbeveiliging door de koninklijke marechaussee

98,7 %
0,0 %


Omtzigt

JA21

BBB

Fractie Den Haan

SGP

CU

BIJ1

D66

VVD

Groep Van Haga

DENK

PvdD

CDA

Volt

PvdA

GL

PVV

SP

FVD


Nr. 8 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KNOPS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 15 april 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, wordt «en het bewaken en beveiligen van objecten en diensten» vervangen door «, het bewaken en beveiligen van objecten en diensten en het waken over de veiligheid van aangewezen personen als bedoeld in artikel 42, eerste lid, onder c».

II

In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

In artikel 4, derde lid, onder b, wordt na «onder b» toegevoegd «en d».

Toelichting

De maatschappelijke ontwikkelingen maken dat er in toenemende mate sprake is van verschillende vormen van dreiging. Er is een grote druk ontstaan op het stelsel bewaken en beveiligen, met name als het gaat om persoonsbeveiliging. Dit wordt ook geconcludeerd door de Commissie Bos: te weten dat voor de toekomstbestendigheid van het stelsel de flexibiliteit om snel in te kunnen spelen op een toenemende vraag naar persoonsbeveiliging een belangrijke voorwaarde is.

Met de voorgestelde wijziging in artikel 4, eerste lid, onder d, wordt beoogd, vooruitlopend op andere ontwikkelingen in het stelsel bewaken en beveiligen, de Politiewet 2012 aan te passen aan de feitelijke situatie van de afgelopen jaren. De Koninklijke Marechaussee (KMar) leverde de afgelopen jaren al veelvuldig en langdurig bijstand aan de politie als het gaat om persoonsbeveiliging in het Rijksdomein. Het ligt in de rede om juist gezien de omvang en het belang van deze inzet, deze taak ook eveneens bij de Koninklijke Marechaussee te beleggen, in de vorm van een assistentieverleningstaak aan de politie. Hiermee blijft de persoonsbeveiliging in het Rijksdomein primair een taak van de politie en blijft de politie hiermee het primaire aanspreekpunt voor het gezag. Het gezag in het Rijksdomein is de Minister van Justitie en Veiligheid. Door deze beoogde wijziging kunnen de politie en de KMar deze taakuitvoering in samenwerking doen. Het zal tevens zorgdragen voor een verlichting van de druk op de politie.

Knops


Gewijzigd amendement van het lid Knops ter vervanging van nr. 7 over het assisteren van de politie bij persoonsbeveiliging door de koninklijke marechaussee

2022-04-15
Dossier: 35759
Indiener(s): Raymond Knops (CDA)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35759-8.html