Stemming

Nader gewijzigd amendement van het lid Bromet c.s. ter vervanging van nr. 48 over het maximeren van de bijdrage die jaarlijks van één gever ontvangen mag worden op cumulatief 25.000 euro

37,3 %
61,3 %


SGP

PvdA

D66

Omtzigt

Volt

CU

BIJ1

PVV

PvdD

JA21

VVD

CDA

DENK

Groep Van Haga

FVD

GL

Fractie Den Haan

SP

BBB


Nr. 84 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BROMET C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 48

Ontvangen 4 april 2022

De ondergetekenden stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel Qa een onderdeel ingevoegd, luidende:

Qb

Na artikel 29a wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 3a. Maximering gecombineerde bijdragen

Artikel 29b

  • 1. Indien een politieke partij, haar neveninstellingen of kandidaten geplaatst op de kandidatenlijst van die partij, alleen of gezamenlijk van een gever in een kalenderjaar een geldelijke bijdrage van in totaal meer dan € 25.000 of een bijdrage in natura met een waarde van in totaal meer dan € 25.000 ontvangen, draagt de politieke partij er zorg voor dat het gedeelte dat het bedrag of de tegenwaarde van € 25.000 te boven gaat, zo spoedig mogelijk teruggegeven wordt aan de gever, voor zover van toepassing naar rato van de hoogte van de door elk van de ontvangers ontvangen bijdrage. De neveninstelling of kandidaat meldt een ontvangen bijdrage daartoe binnen een week aan de politieke partij door toezending van een overzicht van de door die neveninstelling of kandidaat ontvangen bijdrage of bijdragen, met daarbij de gegevens, bedoeld in artikel 21, eerste lid.

  • 2. Indien teruggave aan de gever niet mogelijk is, wordt het in het eerste lid bedoelde gedeelte overgemaakt op de daartoe aangewezen rekening van Onze Minister dan wel, indien het een bijdrage in natura betreft, vervalt de bijdrage aan de Staat. Indien dat onmogelijk is, wordt deze bijdrage vernietigd.

  • 3. Het eerste lid is niet van toepassing op bijdragen tussen de in dat lid genoemde politieke partij, haar neveninstellingen of kandidaten geplaatst op de kandidatenlijst van die partij.

II

Aan artikel I, onderdeel S, wordt toegevoegd «en wordt «en 28» vervangen door «, 28 en 29b».

III

In artikel I wordt na onderdeel T een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ta

Na artikel 32 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 32a

  • 1. Indien kandidaten geplaatst op de in artikel 32, eerste lid, bedoelde kandidatenlijst alleen of gezamenlijk van een gever in een kalenderjaar een geldelijke bijdrage van in totaal meer dan € 25.000 of een bijdrage in natura met een waarde van in totaal meer dan € 25.000 ontvangen, draagt de kandidaat die als eerste op de lijst is geplaatst er zorg voor dat het gedeelte dat het bedrag of de tegenwaarde van € 25.000 te boven gaat, zo spoedig mogelijk teruggegeven wordt aan de gever, voor zover van toepassing naar rato van de hoogte van de door elk van de ontvangers ontvangen bijdrage. De kandidaat meldt een ontvangen bijdrage daartoe binnen een week aan de kandidaat die als eerste op de lijst is geplaatst door toezending van een overzicht van de door die kandidaat ontvangen bijdrage of bijdragen, met daarbij de gegevens, bedoeld in artikel 21, eerste lid.

  • 2. Indien teruggave aan de gever niet mogelijk is, wordt het in het eerste lid bedoelde gedeelte overgemaakt op de daartoe aangewezen rekening van Onze Minister dan wel, indien het een bijdrage in natura betreft, vervalt deze bijdrage aan de Staat. Indien dat onmogelijk is, wordt deze bijdrage vernietigd.

  • 3. Het eerste lid is niet van toepassing op bijdragen tussen de in dat lid genoemde kandidaten.

IV

In artikel I, onderdeel V, wordt in de vervangende tekst na «29,» ingevoegd «29b,» en wordt na «32» ingevoegd «, 32a».

V

In artikel I, onderdeel W, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan de te vervangen tekst wordt toegevoegd «29, eerste, tweede en vijfde lid,».

2. Aan de vervangende tekst wordt toegevoegd «29, eerste, tweede en vijfde lid, 29b,».

3. Aan het slot wordt toegevoegd «, en wordt na «32, eerste en tweede lid,» ingevoegd «32a»».

Toelichting

Politieke partijen en hun neveninstellingen hebben een belangrijke rol in de politiek en daarmee bij de totstandkoming van wetgeving en beleid. Politieke partijen worden op verschillende manieren gefinancierd. Zij ontvangen subsidie van de rijksoverheid op basis van het aantal zetels en het aantal leden, zij ontvangen contributie van leden en sommige partijen ontvangen afdrachten van bestuurders en volksvertegenwoordigers. Daarnaast ontvangen partijen ook giften. Deze giften kunnen – zeker wanneer het grote giften zijn in geld of in natura – problemen opleveren waar het gaat om transparantie en het kan een gelijk speelveld tussen partijen in disbalans brengen. Daarnaast zijn de indieners van mening dat grote giften ervoor kunnen zorgen dat indirect invloed kan worden verworven op het beleid dat door een partij wordt uitgedragen. Dit is naar het oordeel van indieners zeer onwenselijk. Met dit amendement wordt daarom voorgesteld om een cumulatief maximum per gever van 25.000 euro per jaar voor giften aan politieke partijen, neveninstellingen en kandidaten in de wet op te nemen.

Bromet Arib Leijten


Nader gewijzigd amendement van het lid Bromet c.s. ter vervanging van nr. 48 over het maximeren van de bijdrage die jaarlijks van één gever ontvangen mag worden op cumulatief 25.000 euro

2022-04-04
Dossier: 35657
Indiener(s): Renske Leijten (SP), Laura Bromet (GL), Khadija Arib (PvdA)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35657-84.html