Stemming

Amendement van de leden Van den Hul en Van den Nieuwenhuijzen over middelen bestemd voor SRGR en hiv/aids

32,9 %
67,1 %


PvdA

CDA

FVD

SP

Van Kooten-Arissen

CU

SGP

GL

PVV

D66

50PLUS

VVD

DENK

PvdD

Krol


Nr. 6 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DEN HUL EN VAN DEN NIEUWENHUIJZEN

Ontvangen 27 oktober 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Sociale vooruitgang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 8.500 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 8.500 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt € 8,5 miljoen toegevoegd aan artikel 3.1 van de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De indieners brengen hiermee het bedrag bestemd voor SRGR en hiv/aids in 2021 terug op het huidige niveau.

De impact van de corona-epidemie op de seksuele en reproductieve gezondheid van meisjes en vrouwen is zeer ernstig en ook de LHBTI gemeenschap is bovenmatig getroffen. Overheden hebben sociale bijeenkomsten beperkt, reisverboden ingesteld en scholen gesloten.

De lockdown heeft vele negatieve gevolgen. Er is sprake van toegenomen (seksueel) geweld tegen vrouwen, meisjes en mensen uit de LHBTI gemeenschap die gedwongen thuis zitten. De opgelegde restricties beperken mensen ook in hun bewegingsruimte en daarmee de toegang tot SRGR diensten.

Omdat veel scholen gesloten zijn is de veilige omgeving die scholen bieden weggevallen. Meisjes zitten thuis met het risico op uithuwelijking, ongewenste zwangerschappen en er is een toename van genitale verminking met het wegvallen van de voorlichting en controle via het onderwijs.

Er is alle aanleiding om tijdens de huidige pandemie extra te investeren om vrouwen en meisjes te bereiken en zo de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg te behouden.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven in artikel 4.2.

Van den Hul Van den Nieuwenhuijzen


Amendement van de leden Van den Hul en Van den Nieuwenhuijzen over middelen bestemd voor SRGR en hiv/aids

2020-10-27
Dossier: 35570-XVII
Indiener(s): Tom van den Nieuwenhuijzen-Wittens (GL), Kirsten van den Hul (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVII-6.html