Stemming

Amendement van de leden Ellemeet en Laan-Geselschap 35570-XVI-59 over structurele financiering van organisatie Zonder Stempel

98,0 %
2,0 %


Krol

D66

SGP

50PLUS

PvdA

CDA

CU

FVD

SP

DENK

Van Kooten-Arissen

PvdD

VVD

PVV

GL


Nr. 59 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ELLEMEET EN LAAN-GESELSCHAP

Ontvangen 2 december 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 100 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Zorgbreed beleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 100 (x € 1.000).

Toelichting

In Nederland zijn er circa 100.000 LHBTI’s met een beperking. Voor deze groep is het vaak lastig om voor hun gevoelens uit te komen. Daarnaast zitten ze vaak in een instelling waarbinnen weinig of geen rekening wordt gehouden met deze gevoelens. Begeleiders weten zich meestal niet goed raad met hun cliënten die LHBTI zijn. De organisatie Zonder Stempel ondersteunt deze mensen, waardoor ze er niet meer alleen voor staan. Dankzij Zonder stempel zijn er mensen die aandacht vragen en opkomen voor deze groep.

Zonder Stempel (LFB, Vilans en COC) ondersteunt o.a. ontmoetingscafés en ambassadeurskoppels, bestaande uit een persoon mét en een persoon zonder beperking. Zonder Stempel zorgt o.a. voor coaching, kennis, uitwisseling en ontmoeting voor LHBTI’s met een beperking en voor de ambassadeurskoppels, bijvoorbeeld op de Zonder Stempel Dag. Zonder Stempel is een succes en voorziet in een grote behoefte. Om ervoor te zorgen dat de recent opgebouwde infrastructuur kan worden uitgebouwd en de groep ook de komende jaren ondersteund wordt, is ondersteuning door VWS onmisbaar. Voor het organiseren van meer dan twintig ontmoetingsgroepen in heel Nederland, het trainen en empoweren van ambassadeursduo’s, het onderhouden van een online community en het trainen en begeleiden van begeleiders in de gehandicaptensector is budget nodig.

Met dit amendement wordt er structureel € 100.000 vrijgemaakt om de activiteiten van Zonder Stempel voort te zetten, zodat LHBTI's met een beperking er niet alleen voor staan. De dekking voor dit amendement wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van beleidsartikel 1 Volksgezondheid.

Ellemeet Laan-Geselschap


Amendement van de leden Ellemeet en Laan-Geselschap 35570-XVI-59 over structurele financiering van organisatie Zonder Stempel

2020-12-02
Dossier: 35570-XVI
Indiener(s): Antoinette Laan-Geselschap (VVD), Corinne Ellemeet (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-59.html