Stemming

Amendement van de leden Van den Berge en Renkema over middelen voor het creëren van mbo-stages en leerwerkbanen

47,0 %
53,0 %


D66

Krol

GL

PVV

SGP

CDA

PvdD

FVD

DENK

Van Kooten-Arissen

VVD

PvdA

CU

50PLUS

SP


Nr. 42 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DEN BERGE EN RENKEMA

Ontvangen 30 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 4 Zorgbreed beleid van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 35.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement dient ter dekking van het amendement dat op de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is ingediend (Kamerstukken II 2020/21, 35570 VIII) dat financiële middelen voor het creëren van mbo-stages en leerwerkbanen regelt. Het doel van het amendement op de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap richt zich op dezelfde doelgroep en als iets maatschappelijke betrokkenheid stimuleert en faciliteert, dan is het wel een stage of leerwerkbaan. In die zin past voornoemd amendement volgens indieners in de geest van de geest van de Maatschappelijke Diensttijd.

Het oplopende tekort aan stageplekken en leerwerkbanen voor mbo-studenten is zorgwekkend. Dit jaar is het tekort aan stageplekken en leerwerkbanen in het mbo al opgelopen tot 20.500 (bron: SBB, oktober 2020). De vorige crisis in 2008 heeft laten zien dat stagetekorten in crisistijd leiden tot arbeidsmarkttekorten als de economie weer aantrekt. Dit amendement regelt daarom dat er € 35 miljoen wordt vrijgemaakt uit niet-juridisch verplichte middelen voor het creëren van mbo-stages en leerwerkbanen. Dit bedrag kan de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap gebruiken om een stagefonds op te richten voor het aanpakken van stagetekorten in publieke sectoren. Uit dat fonds kan bijvoorbeeld extra stagebegeleiding worden gefinancierd – inclusief creatieve en innovatieve oplossingen – om meer stages mogelijk te maken in tekortsectoren, zoals zorg, welzijn en handhaving.

Van den Berge Renkema


Amendement van de leden Van den Berge en Renkema over middelen voor het creëren van mbo-stages en leerwerkbanen

2020-11-30
Dossier: 35570-XVI
Indiener(s): Niels van den Berge (GL), Wim-Jan Renkema (GL)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-42.html