Stemming

Amendement van het lid Gijs van Dijk over middelen voor sociaal werkbedrijven

46,3 %
53,7 %


Krol

D66

DENK

PvdD

CU

SP

CDA

PVV

Van Kooten-Arissen

50PLUS

GL

SGP

VVD

PvdA

FVD


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID GIJS VAN DIJK

Ontvangen 12 november 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 70.000 (x € 1.000).

Toelichting

Van links tot rechts bestaat de wens om sociaal werkbedrijven door te ontwikkelen tot sociaal ontwikkelbedrijven. Er bestaat derhalve een aanzienlijke kans dat na de formatie besloten wordt die keuze te maken. Het is dan wel cruciaal dat voorkomen wordt dat sociaal werkbedrijven worden gesloten, hetzij om financiële redenen, dan wel omdat gemeenten zelfstandig beleid wensen te voeren. Sommige sociaal werkbedrijven, zoals SOWECO en Wedeka, staan op het punt te worden ontmanteld.

Door de coronacrisis draaien sociaal werkbedrijven minder omzet. Tegelijkertijd is hun inzet noodzakelijk om te voorkomen dat mensen terugvallen in een uitkering. In 2020 zijn sociaal werkbedrijven hiervoor deels gecompenseerd. Voor 2021 is nog geen compensatie voorzien. Daardoor bestaat het risico dat bedrijven omvallen, of moeten bezuinigen op de begeleiding van mensen of dienstverlening aan werkgevers.

Dit amendement verhoogt derhalve de middelen op artikel 2 met € 70 miljoen om sociaal werkbedrijven te compenseren in 2021. Indiener beoogt daarbij expliciet dat de regering maatregelen treft om te voorkomen dat gemeenten onomkeerbare beslissingen nemen die gevolgen hebben voor sociaal werkbedrijven. Dit amendement ziet dus op twee zaken: voorkomen dat onomkeerbare stappen worden gezet, en het bieden van voldoende financiële middelen om dat mogelijk te maken.

De uitgaven zijn incidenteel om de gevolgen van de corona-crisis te bestrijden, en worden derhalve gedekt uit de algemene middelen.

Gijs van Dijk


Amendement van het lid Gijs van Dijk over middelen voor sociaal werkbedrijven

2020-11-12
Dossier: 35570-XV
Indiener(s): Gijs van Dijk (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XV-11.html