Stemming

Amendement van het lid Van den Berge over extra middelen voor mbo-stages en leerwerkbanen

34,2 %
65,8 %


FVD

50PLUS

SP

CDA

SGP

Krol

PVV

Van Kooten-Arissen

PvdD

D66

CU

DENK

GL

VVD

PvdA


Nr. 17 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DEN BERGE

Ontvangen 12 oktober 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 4 Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 35.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het oplopende tekort aan stageplekken en leerwerkbanen voor mbo-studenten is zorgwekkend. Dit jaar is het tekort aan stageplekken en leerwerkbanen in het mbo al opgelopen tot 19.000 (bron: SBB). De vorige crisis in 2008 heeft laten zien dat stagetekorten in crisistijd leiden tot arbeidsmarkttekorten als de economie weer aantrekt. Dit amendement regelt daarom dat er € 35 miljoen wordt vrijgemaakt voor het creëren van mbo-stages en leerwerkbanen. Dit bedrag kan de Minister van OCW gebruiken om een stagefonds op te richten voor het aanpakken van stagetekorten in publieke sectoren. Uit dat fonds kan bijvoorbeeld extra stagebegeleiding worden gefinancierd – inclusief creatieve en innovatieve oplossingen – om meer stages mogelijk te maken in tekortsectoren, zoals zorg, welzijn en handhaving.

De dekking voor € 35 miljoen wordt gevonden in de overgehevelde regeerakkoordmiddelen voor Maatschappelijke Diensttijd in de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarvoor de dekking wordt verkregen via een amendement op de begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (35 570 XVI). De verwachting van de indiener is dat het gereserveerde bedrag voor de Maatschappelijke Diensttijd – mede door de coronacrisis – niet volledig kan worden uitgegeven. Het doel van dit amendement richt zich op dezelfde doelgroep en als iets maatschappelijke betrokkenheid stimuleert en faciliteert, dan is het wel een stage of leerwerkbaan. In die zin past dit amendement volgens indiener in de geest van de Maatschappelijke Diensttijd.

Van den Berge


Amendement van het lid Van den Berge over extra middelen voor mbo-stages en leerwerkbanen

2020-10-12
Dossier: 35570-VIII
Indiener(s): Niels van den Berge (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VIII-17.html