Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Nijboer t.v.v. nr. 33 over extra middelen voor de huurcommissie

45,6 %
54,4 %


SP

SGP

VVD

PvdA

GL

D66

CDA

FVD

CU

PVV

DENK

50PLUS

Krol

Van Kooten-Arissen

PvdD


Nr. 39 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID NIJBOER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 33

Ontvangen 9 november 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 3 Woningmarkt van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3.000 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Woningmarkt van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3.000 (x € 1.000).

III

In de begrotingsstaat inzake de agentschappen worden bij Dienst van de Huurcommissie (DHC) de baten en lasten verhoogd met € 6.000 (x € 1.000).

Toelichting

De huurprijsbescherming in Nederland is bedoeld om te bewerkstelligen dat de huurprijs in verhouding staat tot de kwaliteit van de woning. Zou huurprijsbescherming ontbreken, dan kunnen verhuurders misbruik maken van hun machtspositie en onaanvaardbaar hoge huren vragen. De huurcommissie is belast met het beslechten van geschillen tussen huurders en verhuurders, en speelt daarmee een cruciale rol in de handhaving van de huurbescherming in Nederland.

Sinds 2018 wordt de huurcommissie geconfronteerd met een onverwachte stijging van het aantal zaken, waardoor zij haar taken niet naar behoren kan uitvoeren. Huurders moeten lang wachten op een uitspraak, en betalen onderwijl een veel te hoge huur, of wonen in een slecht onderhouden woning, die mogelijk zelfs ziek maakt of onveilig is.

De Minister stelt voor om de opgelopen achterstanden weg te werken middels schriftelijke uitspraken.

Indiener vindt dit onwenselijk. Om huurders adequaat te beschermen en gedegen onderzoek te doen, zijn bezichtigingen nodig. Dit amendement verhoogt daarom de uitgaven aan de huurcommissie met 3 miljoen euro in 2021. Indiener beoogt dat verhuurders een evenredige bijdrage leveren. Daarmee verkrijgt de huurcommissie in totaal 6 miljoen euro aan budget. Indiener wenst dat dit budget wordt aangewend om extra mensen aan te nemen om de helft van de werkvoorraad weg te werken. Daarmee kunnen mensen die al lang wachten, eindelijk hun recht halen. Ook in de toekomst zullen huurders minder lang hoeven wachten op een uitspraak. Daarmee zullen huurders zich beter beschermd weten.

De dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 3.

Nijboer


Gewijzigd amendement van het lid Nijboer t.v.v. nr. 33 over extra middelen voor de huurcommissie

2020-11-09
Dossier: 35570-VII
Indiener(s): Henk Nijboer (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VII-39.html