Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Van Ojik c.s. t.v.v. nr. 10 over het behouden van de beroepsmogelijkheid bij niet tijdig beslissen

32,7 %
67,3 %


PvdD

VVD

GL

Van Haga

PvdA

50PLUS

PVV

DENK

FVD

SGP

CDA

CU

SP

D66


Nr. 12 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN OJIK C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 101

Ontvangen 24 juni 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In het opschrift vervalt «en het instellen van beroep».

II

In de beweegreden vervalt «en het instellen van beroep».

III

In artikel 1 wordt «en 6:2, aanhef en onderdeel b,» vervangen door «, afdeling 8.2.4a en artikel 8:72, zesde lid,».

IV

Artikel 5 vervalt.

Toelichting

De indieners delen het oordeel van de Afdeling advisering van de Raad van State dat niet valt in te zien waarom het, teneinde de kosten die uit de dwangsomproblematiek voortvloeien een halt toe te roepen, noodzakelijk zou zijn tevens het beroep tegen niet tijdig beslissen in asielzaken als zodanig uit te sluiten. De indieners erkennen dat het afhandelen van beroepszaken een werklast meebrengt voor de IND, maar stelt daar tegenover dat deze werklast door de IND en de regering zelf is veroorzaakt, en het disproportioneel zou zijn om een fundamenteel recht als het instellen van beroep bij de bestuursrechter op basis daarvan (tijdelijk) aan asielzoekers te ontzeggen. Waar voor het verbeuren van het huidige grote aantal dwangsommen geldt dat dit een hevige last legt op de begroting van de IND, geldt dit slechts in mindere mate voor het afhandelen van beroepen, aangezien door het verdwijnen van de dwangsom de prikkel voor het instellen van beroep minder financieel en meer principieel van aard zal worden en te verwachten valt dat hierdoor minder beroep zal worden aangetekend.

De indieners signaleren tevens dat de regering niet is ingegaan op de constatering van de Afdeling dat door het afsluiten van de bestuursrechtelijke route asielzoekers mogelijk gebruik kunnen gaan maken van de civiele rechter, gelet op artikel 112 Gw, staande jurisprudentie van de Hoge Raad en het Unierecht, en dat hierdoor het opleggen van dwangsommen wegens het niet tijdig nemen van besluiten bij de IND juist weer mogelijk kan worden.

Gelet op het voorgaande concluderen de indieners dat de regering de noodzaak en proportionaliteit van het tijdelijk schrappen van de mogelijkheid tot het instellen van beroep bij niet tijdig beslissen bij de bestuursrechter onvoldoende heeft gemotiveerd, en bovendien niet voldoende zorgvuldig in kaart heeft gebracht wat de mogelijke effecten hiervan zijn. Derhalve stellen de indieners voor om de mogelijkheid tot het instellen van beroep bij niet tijdig beslissen bij de bestuursrechter voor asielzoekers in stand te laten.

Van Ojik Jasper van Dijk Kuiken


Gewijzigd amendement van het lid Van Ojik c.s. t.v.v. nr. 10 over het behouden van de beroepsmogelijkheid bij niet tijdig beslissen

2020-06-24
Dossier: 35476
Indiener(s): Jasper van Dijk , Attje Kuiken (PvdA), Bram van Ojik (GL)
Onderwerpen: immigratie migratie en integratie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35476-12.html