Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Van den Berge t.v.v. nr. 17 over financiering vanuit J&V voor CSG's

34,0 %
66,0 %


CDA

SGP

50PLUS

CU

D66

PvdA

SP

Van Kooten-Arissen

Van Haga

GL

PvdD

FVD

PVV

VVD

DENK


Nr. 24 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN DEN BERGE TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 17

Ontvangen 21 november 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 34 Straffen en beschermen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.000 (x € 1.000).

II

In artikel 36 Contraterrorisme en nationaal veiligheidsbeleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2.000 (x € 1.000).

Toelichting

Indiener stelt voor om vanuit de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid via een nieuwe directe geldstroom het Centrum Seksueel Geweld (CSG) € 2 miljoen toe te kennen om het voor 2020 te verwachten toenemende aantal slachtoffers van aanranding en verkrachting te kunnen opvangen volgens de geldende landelijke kwaliteitscriteria. Dit is het bedrag dat de 16 regionale CSG’s en de landelijke functies tekort komen in 2020, onder voorbehoud dat alle bij de gemeenten ingediende begrotingen met betrekking tot het jaar 2020 worden gehonoreerd. Het CSG biedt vanuit 16 locaties en de landelijke functie 24/7 integraal multidisciplinaire zorg aan acute slachtoffers van seksueel geweld. Naast de acute medische en psychosociale hulp voor slachtoffers zorgt het CSG ervoor dat beschikbare bewijsmiddelen voor het strafrechtelijk onderzoek worden veiliggesteld. Tot slot zet het CSG zich in voor evidence based nazorg, waardoor toekomstig leed voorkomen kan worden.

In 2018 kreeg het CSG maar liefst 50 procent méér acute slachtoffers binnen dan in 2017. Nu al ondervindt het CSG problemen om binnen het huidige budget het toenemende aantal slachtoffers van fysiek en online seksueel geweld de noodzakelijke bijstand te verlenen in de acute fase. Er is een verdere toename te verwachten door de groeiende naamsbekendheid van het CSG, maar ook door de aanstaande landelijke campagne van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) om de meldingsbereidheid van slachtoffers te vergroten. Daarbij zal door de pilot in 2020 om het eigen risico in de zorgverzekering voor slachtoffers te vergoeden, de drempel om zich bij het CSG melden worden verlaagd met als gevolg meer aanmeldingen. Gezien het grote belang van het CSG voor zowel slachtoffers van ernstige delicten zoals aanranding en verkrachting én voor de strafrechtspleging acht indiener het noodzakelijk om het voor het CSG beschikbare budget te verhogen.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven in beleidsartikel 36 Contraterrorisme en nationaal veiligheidsbeleid.

Van den Berge


Gewijzigd amendement van het lid Van den Berge t.v.v. nr. 17 over financiering vanuit J&V voor CSG's

2019-11-21
Dossier: 35300-VI
Indiener(s): Niels van den Berge (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VI-24.html