Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Leijten ter vervanging van nr. 18 over instemming van de betrokkene voorafgaand aan het verwijderen van elektronische berichten

36,0 %
62,7 %


PvdA

CU

Fractie Den Haan

VVD

CDA

Groep Van Haga

PVV

BBB

D66

GL

BIJ1

FVD

SGP

PvdD

JA21

DENK

SP

Omtzigt

Gündogan

Volt


Nr. 21 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 18

Ontvangen 19 april 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, wordt het voorgestelde artikel 2:27 als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «2.» geplaatst, en in de tekst wordt na «kunnen» ingevoegd «, onverminderd het eerste lid, nadere», wordt «via een voorziening voor elektronisch berichtenverkeer en informatieverschaffing als bedoeld in artikel X van de Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst» vervangen door «door plaatsing in een systeem als bedoeld in artikel 2:10, eerste lid,» en wordt «ten minste en ten hoogste» vervangen door «in ieder geval».

2. Na het opschrift wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1. Een bericht dat is verzonden door plaatsing in een systeem als bedoeld in artikel 2:10, eerste lid, wordt niet vernietigd dan nadat de afzender van een aan het bestuursorgaan gezonden bericht of de geadresseerde van een door het bestuursorgaan verzonden bericht daarmee heeft ingestemd, tenzij die instemming redelijkerwijs niet kan worden verleend.

Toelichting

Dit amendement regelt dat mensen altijd uitdrukkelijk toestemming moeten geven indien een bestuursorgaan na de wettelijke bewaartermijn een elektronisch bericht wil verwijderen. Indiener is van mening dat mensen zelf zeggenschap moeten hebben over of zij hun digitale archief willen behouden. Ondanks wettelijke bewaartermijnen kunnen oudere documenten immers belangrijk zijn. Zo kunnen documenten belangrijke bewijsstukken blijken te zijn, ook in zaken die al langer geleden speelden. Dit amendement verhindert dat bestuursorganen eenzijdig digitale correspondentie kunnen verwijderen. Uitzondering is alleen mogelijk indien instemming redelijkerwijs niet meer verwacht kan worden, bijvoorbeeld als iemand is overleden.

Leijten


Gewijzigd amendement van het lid Leijten ter vervanging van nr. 18 over instemming van de betrokkene voorafgaand aan het verwijderen van elektronische berichten

2022-04-19
Dossier: 35261
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35261-21.html