Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Van Kent ter vervanging van nr. 14 over een contract met vaste arbeidsomvang van rechtswege

26,0 %
74,0 %


SP

VVD

PvdD

CU

PvdA

SGP

PVV

D66

GL

50PLUS

FVD

DENK

CDA


Nr. 40 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN KENT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 14

Ontvangen 31 januari 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel B, onderdeel 2, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «elfde lid» vervangen door «negende lid».

2. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. Indien sprake is van een oproepovereenkomst, gaat de arbeidsovereenkomst steeds na een duur van drie maanden van rechtswege over in een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang, die gelijk is aan de gemiddelde omvang van de arbeid in die voorafgaande periode van drie maanden, waarbij niet op grond van artikel 628, lid 5 of lid 7, ten nadele van de werknemer wordt afgeweken van artikel 628, lid 1. Bij die arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang blijven de aard van de te verrichten arbeid, de plaats waar de arbeid wordt verricht en de arbeidsvoorwaarden ten minste gelijk. Voor de berekening van de periode van drie maanden worden arbeidsovereenkomsten, die elkaar met tussenpozen van ten hoogte zes maanden hebben opgevolgd, samengeteld.

3. Het zesde lid vervalt.

4. In het zevende lid wordt «De leden 5 en 6 zijn van overeenkomstige toepassing» vervangen door «Lid 5 is van overeenkomstige toepassing».

5. Het achtste lid vervalt.

II

Artikel IX vervalt.

Toelichting

Het voorliggend wetsvoorstel voorziet in een verplichting voor werkgevers om werknemers met een oproepovereenkomst, na 12 maanden een contract voor een vast aantal uren aan te bieden. De indiener constateert dat deze termijn van 12 maanden een verslechtering is ten opzichte van de drie maanden waarna een beroep op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang kan worden gedaan door de werknemer. Bovendien blijft het bij een verplichting tot het doen van een aanbod. Mede gelet op de zwakke positie van de oproepmedewerker, zal hij naar verwachting de werkgever hier niet op aan durven spreken indien dit aanbod uitblijft. De indiener is daarom van mening dat een oproepovereenkomst steeds na drie maanden van rechtswege over dient te gaan in een contract met een aantal vaste uren, overeenkomstig het gemiddelde van de voorgaande drie maanden. Tevens blijven de arbeidsvoorwaarden, de werkzaamheden en de plaats waar de arbeid wordt verricht minimaal overeenkomstig met die van de voorgaande drie maanden.

Van Kent


Gewijzigd amendement van het lid Van Kent ter vervanging van nr. 14 over een contract met vaste arbeidsomvang van rechtswege

2019-01-31
Dossier: 35074
Indiener(s): Bart van Kent
Onderwerpen: werk werkgelegenheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35074-40.html