Stemming

Amendement van het lid Van Gerven over een eenmalige compensatie voor het Lareb

32,0 %
68,0 %


SGP

CU

SP

PVV

VVD

CDA

50PLUS

D66

PvdA

FVD

GL

PvdD

DENK


Nr. 112 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 30 november 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 2 Curatieve zorg van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 367 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Curatieve zorg van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 367 (x € 1.000).

III

In de begrotingsstaat inzake de agentschappen worden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen het totaal baten en het totaal lasten verhoogd met € 367 (x € 1.000).

Toelichting

Bijwerkingencentrum Lareb signaleert risico’s van het gebruik van geneesmiddelen, inclusief vaccins en andere gezondheidsproducten. Een goede bewaking van de veiligheid en inzicht in de bijwerkingen is cruciaal.

Lareb ondersteunt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in haar wettelijke taak in de geneesmiddelenbewaking in Nederland en Europa. Vanaf 2019 wordt de financiering die Lareb ontvangt via het agentschap CBG verlaagd met € 367.000 per jaar. De budgetdaling van het Lareb was niet voorzien in de gepresenteerde begroting van VWS op Prinsjesdag.

In de brief van het Lareb aan de Kamer op 3 oktober 2018 met het kenmerk 2018D47877 werd dit voor het eerst duidelijk.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft naast haar ondersteunende rol voor het CBG, ook een vergelijkbare rol voor het RIVM, de IGJ en de NVWA. Het RIVM indien het vaccins betreft die gebruikt worden in het Rijksvaccinatieprogramma en het Nationale Programma Griepvaccinatie; de IGJ indien het illegale geneesmiddelen, doorgeleverde bereidingen, middelen op artsenverklaring of medische hulpmiddelen betreft; de NVWA indien het producten betreft die onder de Warenwet vallen zoals vitamine- en kruidenpreparaten. Voor deze taken is tot nu toe geen financiering geregeld. In 2019 zal daarom overleg plaatsvinden hoe deze omissie ingevuld kan worden, om zo tot een meer toekomstbestendige en adequatere financiering te komen.

Het is ongewenst dat in de periode dat de gesprekken hierover gaande zijn, Lareb opgebouwde capaciteit en expertise verliest. Dit amendement voorziet daarom in een eenmalige compensatie van € 367.000 in de financiering van Bijwerkingencentrum Lareb ter overbrugging van 2019 door verhoging van de bijdrage van het CBG. Daarvoor wordt de bijdrage van moederdepartement VWS aan het CBG eenmalig verhoogd in 2019, waarvoor de dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 2 Curatieve zorg.

Van Gerven


Amendement van het lid Van Gerven over een eenmalige compensatie voor het Lareb

2018-11-30
Dossier: 35000-XVI
Indiener(s): Henk van Gerven
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XVI-112.html