Stemming

Amendement van de leden Ploumen en Ellemeet 35000-XVI nr.11 ter vervanging van nr. 5 over het overhevelen van subsidie van Siriz naar FIOM

43,3 %
56,7 %


CU

PvdA

GL

D66

CDA

PVV

FVD

VVD

PvdD

DENK

50PLUS

SP

SGP


Nr. 11 AMENDEMENT VAN DE LEDEN PLOUMEN EN ELLEMEET TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 51

Ontvangen 9 oktober 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.546 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.546 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement beoogt geld vrij te maken voor het instellen van één landelijk toegangspunt voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn; één telefoonnummer waar vrouwen op onafhankelijke en niet sturende wijze worden verwezen naar lokale GGD of andere instantie voor keuzehulp bij ongewenste zwangerschap. Daarnaast is geld nodig voor een landelijke campagne waarbij het telefoonnummer voor deze keuzehulp breed bekend wordt gemaakt. Een voorbeeld is Duitsland waar overal posters hangen die duidelijk aangeven waar vrouwen die ongewenst zwanger zijn terecht kunnen.

Stichting Fiom heeft bewezen de kennis in huis te hebben om te kunnen fungeren als onafhankelijk triagecentrum voor keuzehulp bij ongewenste zwangerschap.

Dit amendement beoogt derhalve de subsidie van de Stichting Siriz over te hevelen naar de Stichting FIOM voor het opzetten van één landelijke toegang tot keuzehulp bij ongewenste zwangerschap en de bijbehorende campagne om hieraan brede bekendheid te geven.

Uit onderzoek is gebleken dat de Stichting Siriz sturende en medisch onjuiste informatie geeft aan vrouwen die informatie zoeken over hun zwangerschap. Indieners vinden het onwenselijk overheidsgeld te gebruiken om vrouwen niet-objectieve informatie te geven met betrekking tot het mogelijk afbreken van een zwangerschap. Vrouwen zijn immers zelf het beste in staat om een beslissing te nemen over hun zwangerschap, mits zij laagdrempelig toegang hebben tot objectieve en medisch juiste informatie.

Ploumen Ellemeet


Amendement van de leden Ploumen en Ellemeet 35000-XVI nr.11 ter vervanging van nr. 5 over het overhevelen van subsidie van Siriz naar FIOM

2018-10-09
Dossier: 35000-XVI
Indiener(s): Lilianne Ploumen (PvdA), Corinne Ellemeet (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XVI-11.html