Stemming

Amendement van het lid Jasper van Dijk over een uitkering van 100%

14,7 %
85,3 %


VVD

PvdD

PvdA

FVD

GL

CDA

PVV

DENK

CU

50PLUS

SGP

SP

D66


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID JASPER VAN DIJK

Ontvangen 26 september 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, wordt in artikel 4:2b, derde lid, «70% van het dagloon» vervangen door «het dagloon» en wordt «ten hoogste 70% van het bedrag» vervangen door «ten hoogste het bedrag».

Toelichting

Dit amendement regelt dat het aanvullend geboorteverlof wordt verhoogd van 70% van het dagloon naar 100% van het dagloon. Hierdoor heeft de partner de mogelijkheid om in totaal 6 weken betaald verlof op te nemen. Een geboorteverlof van 1 week op te nemen binnen 4 weken na de geboorte en een extra geboorteverlof van 5 weken op te nemen binnen 6 maanden na de geboorte. Door de verhoging van de vergoeding van 70% naar 100% zal het gebruik van de regeling ook toenemen.

De moeder van het kind zal dan eerder besluiten om weer te gaan werken omdat de partner de zorgtaken voor het kind overneemt en hiermee zal de arbeidsparticipatie van vrouwen stijgen. Het besluit van de partner om extra geboorteverlof op te nemen zal eerder worden genomen omdat het gezin er financieel niet op achteruit gaat. Gezinnen worden niet uitgesloten van de regeling omdat ze vanwege de financiële situatie niet zouden kiezen om gebruik te maken van het extra geboorteverlof. Tenslotte is het in het belang van het kind dat hij of zij met beide ouders een band opbouwt en het kind niet op een al te jonge leeftijd naar de kinderopvang te hoeven brengen.

De kosten voor betaald aanvullend geboorteverlof van 5 weken bedragen € 360 miljoen. Daar tegenover zal door het minder gebruik aan de kinderopvang vanwege het opnemen van het extra geboorteverlof de kosten aan kinderopvangtoeslag afnemen. Omdat het amendement het tweeledig doel van de wet dichterbij brengt, namelijk het verhogen van de arbeidsparticipatie van vrouwen en het opbouwen van de band tussen kind en partner, is de indiener van mening dat de regering, in overleg met de achterban, naar mogelijke dekkingen zoekt. Te denken valt aan de kinderopvangtoeslag, het lage inkomensvoordeel of het begrotingsoverschot.

J. van Dijk


Amendement van het lid Jasper van Dijk over een uitkering van 100%

2018-09-26
Dossier: 34967
Indiener(s): Jasper van Dijk
Onderwerpen: organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34967-8.html