Stemming

Amendement van de leden Volp en Potters over het versterken van professioneel handelen in de langdurige zorg

80,7 %
19,3 %


SGP

Van Vliet

PVV

D66

GrKÖ

CDA

Houwers

PvdD

CU

50PLUS

PvdA

VVD

Monasch

Klein

SP

GL

GrBvK


Nr. 23 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VOLP EN POTTERS

Ontvangen 9 november 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5.000 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met de indiening van dit amendement beogen de indieners de kennis te versterken die nodig is voor het professionele handelen van zorgverleners in de langdurige zorg. Kwaliteit van zorg ontstaat in de relatie tussen de cliënt en de zorgverlener. Zorgverleners kunnen alleen goed inspelen op de wensen en de behoeften van cliënten als zij deze ook daadwerkelijk goed kennen. Daarvoor is het belangrijk dat zij over de kennis en methoden beschikken om deze wensen en behoeften te inventariseren, weten welke handvatten zij kunnen gebruiken om hierop in te spelen met als doel beter aan te sluiten bij de individuele behoeften en wensen van de bewoner.

Er is in de langdurige zorg sprake van een toenemende zorgzwaarte waardoor er aan de kennis en kunde van de zorgverleners in de langdurige zorg steeds meer eisen worden gesteld. De indieners zijn van mening dat er behoefte is aan meer kennis over wat echt werkt in de praktijk. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig naar kennis en methoden die evidence based handvatten bieden voor zorgverleners in hun dagelijkse werk met bewoners.

Bij de programmering van dit onderzoek moet worden aangesloten bij de vragen die op werkvloer leven.

Om aan te kunnen sluiten bij de vragen die leven op de werkvloer, dient het onderzoek daar te worden uitgevoerd. Daarbij dient de input van de zorgverleners leidend te zijn. De indieners van dit amendement hechten er tevens waarde aan dat de resultaten afkomstig uit dit wetenschappelijk onderzoek worden vertaald in praktisch toepasbare handvatten, die worden verspreid onder zorgverleners, worden opgenomen in de opleiding, en in de bij- en nascholing van zorgverleners. Deze handvatten dienen onderdeel te zijn van de kwaliteitscriteria. Beroepsverenigingen van zorgverleners in de langdurige zorg moeten ondersteuning krijgen voor het organiseren van een kwaliteitsorganisatie/genootschap voor de langdurige zorg. Deze organisatie kan kennis vertalen naar best practices, richtlijnen en handreikingen voor nascholing en opleidingen.

Om dit te bereiken regelt dit amendement dat er onderzoeksbudget beschikbaar komt voor versterking van de kwaliteit van de langdurige zorg, waaruit aanvullend onderzoek wordt betaald dat uitgevoerd wordt door hogescholen en universiteiten in samenwerking met de bij verpleeghuizen werkzaam zijnde zorgverleners binnen het huidige onderzoeksprogramma langdurige zorg bij ZonMW.

Dekking wordt gevonden bij de niet-juridische verplichte middelen ten behoeve van de overige bestuurlijk gebonden subsidies en opdrachten op artikel 3.

Het is de bedoeling dat ook in 2018 en 2019 eenzelfde bedrag wordt gereserveerd zodat een kwaliteitsslag in de langdurige zorg gemaakt kan worden.

Volp Potters


Amendement van de leden Volp en Potters over het versterken van professioneel handelen in de langdurige zorg

2016-11-09
Dossier: 34550-XVI
Indiener(s): Sjoerd Potters (VVD), Marith Volp (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-23.html