Stemming

Amendement van het lid Arno Rutte over optimalisering van zorg aan ouderen met diabetes type-2

100,0 %
0,0 %


VVD

PvdA

Monasch

SP

CU

PvdD

D66

50PLUS

SGP

CDA

GL

GrKÖ

Van Vliet

PVV

GrBvK

Klein

Houwers


Nr. 22 AMENDEMENT VAN HET LID RUTTE

Ontvangen 9 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 125 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 125 (x € 1.000).

Toelichting

Mede als gevolg van de vergrijzing neemt het aantal ouderen met diabetes type 2 de komende jaren in Nederland toe. In de praktijk blijkt dat goede zorg voor ouderen met diabetes nog onvoldoende geborgd is. Zo verloopt bijvoorbeeld de multidisciplinaire samenwerking niet altijd optimaal, worden specifieke diabetescontroles niet altijd gedaan en hebben verzorgenden en verpleegkundigen niet altijd genoeg specifieke kennis. De indiener is van mening dat de zorg en ondersteuning aan deze groep mensen geoptimaliseerd dient te worden, zodat zorg en ondersteuning zo veel mogelijk op maat kunnen worden geboden. Op die manier zal de kwaliteit van leven van deze groep mensen verbeteren en kunnen zij langer blijven participeren in de samenleving.

De indiener stelt voor om een tweejarige projectsubsidie te verstrekken aan de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) om bestaande knelpunten met betrekking tot inhoud, organisatie en financiering van de zorg aan ouderen met diabetes in kaart te brengen, tot structurele oplossingen te komen voor deze knelpunten en deze uit te werken in concrete kwaliteitscriteria welke onderdeel zullen zijn van de NDF Zorgstandaard Diabetes. Samenwerking dient te worden gezocht met alle stakeholders, waaronder Verenso, Actiz, MEZOO, V&VN en zorgverzekeraars.

Middels dit amendement wordt een begin gemaakt door voor het begrotingsjaar 2017 een bedrag van € 125.000 beschikbaar te stellen. Het is de bedoeling van de indiener hiervoor ook in 2018 een budget beschikbaar te stellen ter waarde van € 150.000; in lijn met de begrotingssystematiek ziet dit amendement echter enkel op het begrotingsjaar 2017.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in de budgettaire ruimte voor Eerstelijns gezondheidscentra in VINEX-gebieden.

Rutte


Amendement van het lid Arno Rutte over optimalisering van zorg aan ouderen met diabetes type-2

2016-11-09
Dossier: 34550-XVI
Indiener(s): Arno Rutte (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-22.html