Stemming

Amendement van het lid Bergkamp over benoeming van een bijzondere curator

56,0 %
44,0 %


PVV

CDA

CU

SGP

VVD

D66

50PLUS

FVD

DENK

PvdA

GL

PvdD

SP


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID BERGKAMP

Ontvangen 10 mei 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Artikel 250 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In geval van een verzoek van de raad voor de kinderbescherming als bedoeld in artikel 242a benoemt de kinderrechter bij de aanvang van het geding een bijzondere curator om de minderjarige, zowel in als buiten rechte, te vertegenwoordigen.

Toelichting

Op basis van het onderzoek dat de raad voor de kinderbescherming instelt naar de wenselijkheid van een contact- of omgangsregeling van het kind met de ouder die wordt verdacht of is veroordeeld wegens het doden van de andere ouder, verzoekt de raad voor de kinderbescherming aan de kinderrechter om een contact- of omgangsregeling vast te stellen of om het contact of de omgang te ontzeggen.

Dit amendement regelt dat de kinderrechter in een dergelijk geval altijd direct bij aanvang van de gerechtelijke procedure een bijzondere curator benoemt om de minderjarige zowel in als buiten rechte te vertegenwoordigen. Deze bijzondere curator kan de belangen van het kind dan van meet af aan behartigen en de stem van het kind verwoorden, hetgeen in de complexe situatie die na partnerdoding ontstaat, voor het kind van groot belang is.

In het huidige artikel 1:250 BW is opgenomen in welke conflicterende situaties de rechter een bijzondere curator ten behoeve van het kind kan benoemen (op verzoek of ambtshalve). Met dit amendement wordt een nieuw tweede lid aan artikel 250 toegevoegd, waarmee wordt geregeld dat de kinderrechter in een uitzonderlijke situatie als bedoeld in artikel 242a bij aanvang van de procedure altijd (dus niet op verzoek of ambtshalve) een bijzondere curator benoemt om de belangen van het kind direct te kunnen behartigen en diens stem tijdens het gehele proces verwoord kan worden. Door middel van opname van dit nieuw lid 2 in artikel 250 BW zijn de bepalingen omtrent de financiële eigen bijdrage bij rechtsbijstand eveneens van toepassing, zie het Besluit eigen bijdrage rechtsbijstand.

Bergkamp


Amendement van het lid Bergkamp over benoeming van een bijzondere curator

2017-05-10
Dossier: 34518
Indiener(s): Vera Bergkamp (D66)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34518-9.html