Stemming

Nader gewijzigd amendement van het lid Van Tongeren c.s. ter vervanging van nr. 23 dat regelt dat het belang van het milieu en de natuur worden opgenomen als weigeringsgrond bij een vergunning en stemming met het winningsplan en op grond van het milieu en de natuur voorschriften aan de vergunning kunnen worden gesteld

90,0 %
10,0 %


PVV

Van Vliet

SGP

GL

CU

CDA

50PLUS

GrKÖ

PvdD

Klein

GrBvK

VVD

Houwers

D66

PvdA

SP


Nr. 41 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN TONGEREN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 23

Ontvangen 29 juni 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, wordt onderdeel f als volgt gewijzigd:

1. In subonderdeel 1° vervalt: of.

2. Onder vervanging van de punt door een komma aan het slot van subonderdeel 2 worden twee subonderdelen toegevoegd, luidende:

  • 3°. nadelige gevolgen die voor het milieu worden veroorzaakt, of

  • 4°. nadelige gevolgen die voor de natuur worden veroorzaakt.

II

In artikel I, onderdeel D, wordt artikel 13 als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel e vervalt: of.

2. Na onderdeel e worden twee onderdelen ingevoegd, luidende:

  • ea. de nadelige gevolgen die voor het milieu worden veroorzaakt,

  • eb. de nadelige gevolgen die voor de natuur worden veroorzaakt, of.

III

In artikel I, onderdeel O, wordt artikel 36 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel a, vervalt «voor zover het winnen van delfstoffen niet geschiedt in het continentaal plat,» en wordt «daarvan, of» vervangen door: daarvan,.

2. In het eerste lid worden, onder vervanging van de punt door een komma aan het slot van het eerste lid, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • c. indien nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan, of

  • d. indien nadelige gevolgen voor de natuur worden veroorzaakt.

IV

In artikel I, onderdeel Oa, wordt «In artikel 40, twaalfde lid,» vervangen door: Artikel 40 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede, derde, vierde en zevende lid wordt «het milieu» vervangen door: het milieu en de natuur.

2. In het twaalfde lid.

Toelichting

De Minister verklaart soms in Kamerdebatten dat het hem eigenlijk juridisch gezien niet vrij staat om een vergunning te weigeren, vanwege belemmeringen in de mijnbouwwet- en regelgeving. In de mijnbouwwet bestaan op dit moment maar een beperkt aantal weigerings- en intrekkingsgronden. In de praktijk is alleen de bescherming van natuur geregeld voor zover dit is vastgelegd in de te beschermen waarden van Natura 2000-gebieden. Andere belangrijke maatschappelijke waarden zoals milieuwaarden die te maken hebben met landschappelijke waarden, zoals bijvoorbeeld openheid, en de noodzaak voor behoud van een goede grondwater- en drinkwaterkwaliteit zijn geen weigeringsgrond bij de toetsing van mijnbouwexploratie en winningsvergunningen. De weigeringsgronden staan in de artikelen 7, 8 en 9 van de Mijnbouwwet.

De indieners willen met dit amendement regelen dat het belang van milieu en natuur bij de beoordeling van de vergunningaanvraag als weigeringsgrond dienen. Bij milieu moeten dan alle relevante aspecten worden gewogen: landschappelijke waarden, waterkwaliteit, bodemkwaliteit, luchtkwaliteit, geluid en stank. Uitgangspunt moet zijn dat de leefomgevingskwaliteit niet mag verslechteren. De artikelen 13 en 36 worden zodanig aanpast dat in de vergunningen en winningsplannen ook beperkingen en voorschriften kunnen worden gesteld die betrekking hebben op het milieu of natuur.

De Raad van State concludeerde eerder dat het amendement zal bewerkstellingen dat op ten minste drie beoordelingsmomenten grofweg hetzelfde toetsingskader gehanteerd zal worden in de zin dat in elk van de drie fasen – opsporings- en winningsvergunning; winningsplan; Wabo-vergunning – getoetst zal worden aan de belangen van voorkoming van schade en negatieve gevolgen voor milieu en natuur. De indieners zijn van mening dat dit gerechtvaardigd is vanuit de impact van mijnbouwactiviteiten, om die zelfde reden zijn indieners van mening dat deze toetsing zo vroeg mogelijk in het proces dient plaats te vinden. Ter relativering van de ingrijpendheid van deze wijziging merkt de Raad van State op, dat de vergunningenhouder thans reeds alle maatregelen moet nemen die redelijkerwijs van hem gevergd kunnen worden ter voorkoming van onder meer nadelige gevolgen voor natuur, milieu, schade en veiligheid (artikel 33 Mbw).

Van Tongeren Jan Vos Wassenberg Dik-Faber Van Veldhoven


Nader gewijzigd amendement van het lid Van Tongeren c.s. ter vervanging van nr. 23 dat regelt dat het belang van het milieu en de natuur worden opgenomen als weigeringsgrond bij een vergunning en stemming met het winningsplan en op grond van het milieu en de natuur voorschriften aan de vergunning kunnen worden gesteld

2016-06-29
Dossier: 34348
Indiener(s): Jan Vos (PvdA), Carla Dik-Faber (CU), Liesbeth van Tongeren (GL), Frank Wassenberg (PvdD), Stientje van Veldhoven (D66)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34348-41.html