Stemming

Amendement van het lid Van Tongeren dat beoogt een nieuwe garantieregeling energiebesparing bij energie-intensieve bedrijven te creëren

13,3 %
86,7 %


GL

CDA

PvdA

GrBvK

PvdD

CU

Klein

Houwers

D66

SGP

PVV

GrKÖ

SP

50PLUS

Van Vliet

VVD


Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TONGEREN

Ontvangen 15 oktober 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 13 Een excellent ondernemingsklimaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 4.000 (x € 1.000).

II

In artikel 14 Een doelmatige en duurzame energievoorziening worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 4.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement beoogt indiener een nieuwe garantieregeling energiebesparing bij energie-intensieve bedrijven te creëren. De regeling is in opzet gelijk aan de huidige garantieregeling scheepsnieuwbouwfinanciering. Het plafond voor de regeling bedraagt € 400 miljoen, waarvan maximaal 30% bij een bedrijf(sgroep) uit mag staan. De garantieregeling energiebesparing bij energie-intensieve bedrijven biedt banken de mogelijkheid om garantie te verkrijgen op leningen aan bedrijven die investeren in energiebesparing en energie-efficiency.

De aanvraag wordt door de bank getoetst volgens de gebruikelijke bancaire regels. Het verstrekken van een garantie kan eerst plaatsvinden nadat de betrokken bankier zelf de bereidheid heeft om voor ten minste 20% een eigen risico te aanvaarden op het betreffende bedrijf(sgroep). Daarnaast adviseert een onafhankelijke kredietcommissie over de aanvraag voor een staatsgarantie.

Indiener beseft dat het op dit moment niet mogelijk is een gedegen inschatting te maken van het risico op uitbetaling. Een strikt vereiste aan bestaande en nieuwe garantieregelingen is dat de regeling kostendekkend is. Vooralsnog stelt indiener de kans op niet uitbetalen op 1%, zijnde € 4 miljoen. De indiener vraagt de regering om in overleg met de betrokken sectoren de garantstellingspercentages, de risico´s en de daarop gebaseerde hoogte van provisies vast te stellen en de Kamer daarover bij de Voorjaarsnota te informeren.

Het energiebesparingstempo bij het bedrijfsleven loopt terug. Bedrijven geven ook aan moeite te hebben om financiering te vinden, waardoor investeringen achterblijven en een aantal energie-intensieve bedrijven niet voldoen aan de eisen met betrekking tot energiebesparing uit de Wet milieubeheer. De garantieregeling financiering energiebesparing beoogt meer investeringen vanuit banken beschikbaar te maken, zodat bedrijven beschikking krijgen over meer kapitaal voor investeringen in energiebesparing en het tempo van energiebesparing toeneemt.

Het aantal aanvragen bij de garantieregeling scheepsnieuwbouwfinanciering ligt laag. Door deze regeling af te bouwen blijft het totaal aan uitstaande garanties van de rijksoverheid gelijk.

Van Tongeren


Amendement van het lid Van Tongeren dat beoogt een nieuwe garantieregeling energiebesparing bij energie-intensieve bedrijven te creëren

2015-10-15
Dossier: 34300-XIII
Indiener(s): Liesbeth van Tongeren (GL)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XIII-21.html