Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Omtzigt ter vervanging van nr. 25 dat een eenmalige mogelijkheid introduceert voor huidige deelnemers die op basis van hun kapitaal- of premieovereenkomst reeds een pensioen hebben ingekocht en een vaste uitkering ontvangen om deze vaste uitkering om te zetten in een variabel pensioen

38,0 %
62,0 %


SGP

PVV

Van Vliet

CDA

Houwers

GL

GrBvK

SP

D66

GrKÖ

CU

PvdA

50PLUS

Klein

VVD

PvdD


Nr. 26 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 25

Ontvangen 10 maart 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel I, onderdeel J, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ja

Aan artikel 220a wordt een lid toegevoegd waarvan de nummering aansluit op het laatste lid van dat artikel, luidende:

  • #. De pensioenuitvoerder legt de pensioengerechtigde die op de datum van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel Aa, van de Wet verbeterde premieregeling een vastgestelde uitkering ontvangt op basis van een premie- of kapitaalsovereenkomst, binnen een jaar na inwerkingtreding van artikel I, onderdeel Aa, van de Wet verbeterde premieregeling de eenmalige keuze voor deze uitkering om te zetten in een variabele uitkering. De pensioenuitvoerder die geen variabele uitkeringen uitvoert is daarvoor, in afwijking van artikel 70, derde lid, verplicht het resterende pensioenkapitaal over te dragen aan een andere pensioenuitvoerder voor de aankoop van een variabele uitkering.

II

Na artikel II, onderdeel Q, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

R

Aan artikel 214 wordt een lid toegevoegd waarvan de nummering aansluit op het laatste lid van dat artikel, luidende:

  • #. De pensioenuitvoerder legt de pensioengerechtigde die op de datum van inwerkingtreding van artikel II, onderdeel Aa, van de Wet verbeterde premieregeling een vastgestelde uitkering ontvangt op basis van een premie- of kapitaalovereenkomst, binnen een jaar na inwerkingtreding van artikel II, onderdeel Aa, van de Wet verbeterde premieregeling de eenmalige keuze voor deze uitkering om te zetten in een variabele uitkering. De pensioenuitvoerder die geen variabele uitkeringen uitvoert is daarvoor, in afwijking van artikel 81, derde lid, verplicht het resterende pensioenkapitaal over te dragen aan een andere pensioenuitvoerder voor de aankoop van een variabele uitkering.

Toelichting

Dit amendement introduceert een eenmalige mogelijkheid voor huidige deelnemers die op basis van hun kapitaal- of premieovereenkomst reeds een pensioen hebben ingekocht en een vaste uitkering ontvangen, om deze vaste uitkering om te zetten in een variabel pensioen. Het wetsvoorstel biedt een mogelijke oplossing voor de lage-renteproblematiek bij aankoop van een pensioen, maar alleen voor toekomstige gevallen. Voor deelnemers die reeds een pensioen hebben aangekocht, waarbij de waarde wegens de lage rente fors is tegengevallen, biedt het wetsvoorstel geen oplossing. Daarom regelt dit amendement dat deze deelnemers eenmalig kunnen kiezen voor een variabel pensioen. Deze omzetting dient actuarieel op eerlijke wijze te geschieden. Indien een deelnemer kiest voor een geheel variabel pensioen, dient de gehele resterende waarde omgezet te worden en indien de deelnemer kiest voor een deels variabel pensioen, wordt de resterende waarde naar rato omgezet.

Omtzigt


Gewijzigd amendement van het lid Omtzigt ter vervanging van nr. 25 dat een eenmalige mogelijkheid introduceert voor huidige deelnemers die op basis van hun kapitaal- of premieovereenkomst reeds een pensioen hebben ingekocht en een vaste uitkering ontvangen om deze vaste uitkering om te zetten in een variabel pensioen

2016-03-10
Dossier: 34255
Indiener(s): Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34255-26.html