Stemming

Amendement van het lid Grashoff dat regelt dat medezeggenschapsorganen een instemmingsrecht krijgen bij het samenvoegen en/of beëindigen van opleidingen

46,7 %
53,3 %


50PLUS

CDA

GrKÖ

GrBvK

SGP

Klein

VVD

D66

SP

PvdA

PvdD

Houwers

Van Vliet

CU

PVV

GL


Nr. 39 AMENDEMENT VAN HET LID GRASHOFF

Ontvangen 21 januari 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel IV, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «Aan artikel 8a.2.2, zesde lid,» vervangen door: 3. Aan het zesde lid.

2. Voor onderdeel 3 (nieuw) wordt ingevoegd:

Artikel 8a.2.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het derde lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel m door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • n. besluiten van het bevoegd gezag over beëindiging, samenvoeging van bestaande opleidingen of samenwerking met andere instellingen bij de uitvoering van opleidingen.

2. In het vierde lid, onderdeel a, vervalt: , beëindiging van opleidingen en samenwerking met andere instellingen bij de uitvoering van opleidingen.

3. Na onderdeel 3 (nieuw) wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

4. Na het zevende lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 8. Het derde lid aanhef en onderdeel n zijn van overeenkomstige toepassing op de ondernemingsraad.

II

In artikel V worden na onderdeel D twee onderdelen ingevoegd, luidende:

Da

Artikel 9.30a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid tweede lid vervalt «en» aan het slot van onderdeel b en wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door «, en» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. een besluit tot beëindiging van een opleiding respectievelijk tot samenvoeging van bestaande opleidingen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, onderdeel b.

2. Na het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. In het geval van samenvoeging van bestaande opleidingen wordt de instemming, bedoeld in het tweede lid, aanhef en onderdeel d, verkregen voordat het voornemen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, ter instemming aan Onze Minister wordt voorgelegd.

Db

Artikel 9.33 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt «en» aan het slot van onderdeel f en wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door «, en» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. een besluit tot beëindiging van een opleiding respectievelijk tot samenvoeging van bestaande opleidingen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, onderdeel b.

2. Na het eerste lid wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. In het geval van samenvoeging van bestaande opleidingen wordt de instemming, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onderdeel h, verkregen voordat het voornemen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, ter instemming aan Onze Minister wordt voorgelegd.

III

In artikel V worden na onderdeel K twee onderdelen ingevoegd, luidende:

Ka

Artikel 10.16b wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, vervalt aan het slot van onderdeel c «en» en wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door «, en» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. een besluit tot beëindiging van een opleiding respectievelijk tot samenvoeging van bestaande opleidingen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, onderdeel b.

2. Na het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. In het geval van samenvoeging van bestaande opleidingen wordt de instemming, bedoeld in het tweede lid, aanhef en onderdeel e, verkregen voordat het voornemen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, ter instemming aan Onze Minister wordt voorgelegd.

Kb

In artikel 10.20 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, vervalt «en» aan het slot van onderdeel h en wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel i door «, en» een toegevoegd, luidende:

  • j. een besluit tot beëindiging van een opleiding respectievelijk tot samenvoeging van bestaande opleidingen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, onderdeel b.

2. Na het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. In geval van samenvoeging van bestaande opleidingen wordt de instemming, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onderdeel j, verkregen voordat het voornemen als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, aanhef en onderdeel b, ter instemming aan Onze Minister wordt voorgelegd.

Toelichting

Op dit moment hebben centrale medezeggenschapsorganen in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs geen instemmingsrecht op het samenvoegen en/of beëindigen van opleidingen. Het sluiten van opleidingen en/of samenvoegen van opleidingen heeft een grote impact op studenten en docenten. Soms heeft het opheffen van een studie een grote mate van onomkeerbaarheid.

De indiener is van mening dat zorgvuldigheid is gebaat bij het beëindigen of samenvoegen van opleidingen en dat studenten en docenten betrokken moeten worden bij deze besluiten. Het amendement geeft de centrale medezeggenschapsorganen daarom instemmingsrecht op deze besluiten.

Grashoff


Amendement van het lid Grashoff dat regelt dat medezeggenschapsorganen een instemmingsrecht krijgen bij het samenvoegen en/of beëindigen van opleidingen

2016-01-21
Dossier: 34251
Indiener(s): Rik Grashoff (GL)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34251-39.html