Stemming

Amendement van het lid Van Nispen c.s. ter vervanging van nr. 16 over het vervallen van de voorwaarde van herleidbaarheid

84,7 %
15,3 %


GL

DENK

SP

VVD

D66

CDA

CU

PvdD

FVD

SGP

PvdA

50PLUS

PVV


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID VAN NISPEN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 161

Ontvangen 30 januari 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, vervalt in artikel 218a, eerste lid, de zinsnede: onder voorwaarde dat de verstrekking niet tot hen kan worden herleid.

Toelichting

Met dit amendement wordt de zinsnede «onder de voorwaarde dat de verstrekking niet tot hen kan worden herleid» geschrapt uit het voorgestelde artikel 218a Sv. Indieners zijn van oordeel dat door deze voorwaarde het begrip «bron» ten onrechte wordt beperkt. Het wetsvoorstel hanteert hiermee een beperktere uitleg dan artikel B.2.2. van de Leidraad van de Raad voor Journalistiek, waarin staat dat in publicaties de identiteit wordt beschermd van bronnen aan wie de journalisten vertrouwelijkheid hebben toegezegd, en van bronnen van wie zij wisten of konden weten dat zij hen informatie hebben toegespeeld in de verwachting dat hun identiteit niet zou worden onthuld. Een bron verschaft immers niet altijd informatie onder de expliciete voorwaarde dat zijn of haar identiteit geheim blijft. Door het stellen van deze voorwaarde ontstaat in de ogen van indieners derhalve een onwenselijke situatie.

De voorwaarde is echter niet alleen onwenselijk, maar brengt volgens de indieners ook de nodige problemen met zich mee. Het risico kan bijvoorbeeld ontstaan dat gegevens openbaar worden gemaakt die tot de bron kunnen worden herleid indien publicisten een dergelijke verklaring van hun bron moeten melden of bewijzen. Ook kan de situatie ontstaan dat geen sprake meer van bronbescherming is zou zijn, indien de voorwaarde wordt getoetst door een opsporingsambtenaar, nog voordat de zaak ter toetsing wordt voorgelegd aan een rechter. Indieners zijn derhalve van mening dat voornoemde voorwaarde niet alleen onwenselijk is, maar zelfs kan leiden tot beperking van het recht op bronbescherming.

Van Nispen Yeşilgöz-Zegerius Groothuizen Buitenweg


Amendement van het lid Van Nispen c.s. ter vervanging van nr. 16 over het vervallen van de voorwaarde van herleidbaarheid

2018-01-30
Dossier: 34032
Indiener(s): Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Kathalijne Buitenweg (GL), Maarten Groothuizen (D66), Michiel van Nispen
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34032-18.html