Stemming

Amendement van het lid Neppérus dat beoogt de bewijslastverdeling tussen Belastingdienst en ondernemer bij de gebruikelijkloonregeling beter in balans te brengen

60,7 %
39,3 %


VVD

PvdA

GrBvK

Klein

50PLUS

CU

PVV

D66

CDA

GL

SP

Van Vliet

SGP

PvdD


Nr. 46 AMENDEMENT VAN HET LID NEPPÉRUS

Ontvangen 12 november 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het in artikel IV, onderdeel B, onder 5, opgenomen onderdeel d vervalt: , alsmede lichamen waaruit dat lichaam direct of indirect met toepassing van de deelnemingsvrijstelling, bedoeld in artikel 13 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, voordelen kan genieten.

II

Aan artikel IV, onderdeel B, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

6. Onder vernummering van het zesde lid (nieuw) tot zevende lid wordt na het vijfde lid (nieuw) een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. De inspecteur die aannemelijk maakt dat 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking hoger is dan het bedrag waarop het loon door de inhoudingsplichtige gesteld is, overlegt aan de inhoudingsplichtige ten minste de criteria op basis waarvan de inspecteur heeft vastgesteld dat de door de inspecteur aangedragen dienstbetrekking de meest vergelijkbare dienstbetrekking is.

Toelichting

De indiener beoogt met dit amendement de bewijslastverdeling en reikwijdte van de voorgestelde ondersteunende maatregelen bij de gebruikelijkloonregeling tussen de Belastingdienst en de ondernemer beter in balans te brengen.

In onderdeel I van dit amendement wordt de uitbreiding van het begrip «het lichaam of daarmee verbonden lichamen» met «lichamen waaruit de inhoudingsplichtige direct of indirect met toepassing van de deelnemingsvrijstelling, bedoeld in artikel 13 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, voordelen kan genieten», teniet gedaan. Hierdoor wordt de kring van lichamen waarvoor de toets van het hoogste loon van de overige werknemers die in dienst zijn van de inhoudingsplichtige of met de inhoudingsplichtige verbonden lichamen, geldt, toch niet uitgebreid. Ook blijft hierdoor de kring van lichamen waarvoor de € 5.000-grens uit artikel 12a van de Wet op de loonbelasting 1964 geldt, beperkt tot de inhoudingsplichtige en de daarmee verbonden vennootschappen, bedoeld in artikel 10a, zevende lid, van de Wet op de loonbelasting 1964.

In onderdeel II van dit amendement is geregeld dat de inspecteur die aannemelijk wil maken dat 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking hoger is dan het loon dat de inhoudingsplichtige in aanmerking genomen heeft, als onderdeel van zijn bewijslast ten minste de objectieve criteria aan de inhoudingsplichtige moet overleggen op basis waarvan hij heeft vastgesteld wat de meest vergelijkbare dienstbetrekking is. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan het vermelden van de branche, de grootte van het bedrijf uitgedrukt in bijvoorbeeld werknemers of omzet, het werkpakket en de verantwoordelijkheden.

Neppérus


Amendement van het lid Neppérus dat beoogt de bewijslastverdeling tussen Belastingdienst en ondernemer bij de gebruikelijkloonregeling beter in balans te brengen

2014-11-12
Dossier: 34002
Indiener(s): Helma Neppérus (VVD)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34002-46.html