Stemming

Amendement van de leden Smaling en Gesthuizen dat beoogt de bijdrage aan de UNHCR uit het noodhulpfonds te verhogen voor opvang van vluchtelingen en ontheemden in de regio

14,7 %
85,3 %


D66

VVD

PvdA

GrKÖ

SP

CU

SGP

50PLUS

CDA

Van Vliet

PVV

PvdD

GL

Klein

GrBvK


Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SMALING EN GESTHUIZEN

Ontvangen 19 november 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Vrede en veiligheid voor ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 9.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Vrede en veiligheid voor ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 9.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt vanuit het noodhulpfonds vanaf 2015 per jaar 9 miljoen euro gereserveerd voor UNHCR. De UNHCR speelt een onmisbare rol bij de opvang van vluchtelingen en ontheemden in de regio. Op dit moment is er sprake van het hoogste aantal vluchtelingen en ontheemden, namelijk meer dan 51,2 miljoen waarbij 86% van het aantal vluchtelingen in de regio wordt opgevangen.

In 2014 wordt een groot deel van het noodhulpfonds terecht ingezet voor verschillende crises die grote vluchtelingenstromen tot gevolg hebben zoals Syrië, Zuid-Soedan, CAR en (Noord-) Irak. De kernbijdrage aan UNHCR is sinds 2013 teruggebracht van 42 miljoen naar 33 miljoen euro.

Volgens de indieners van het amendement is het verstandig om de bijdrage aan UNHCR terug te brengen op het niveau van 2012, maar wel met dien verstande dat de 9 miljoen euro wordt ingezet voor opvang in de regio bij noodhulpsituaties. UNHCR is verantwoordelijk voor opvang en bescherming van vluchtelingen in de regio. Een taak die de organisatie met zijn Implementing Partners (lokale en internationale NGO’s) naar behoren vervult. UNHCR heeft in zijn activiteiten daarbij ook oog voor het draagvlak in de regio en ondersteunt gemeenschappen die vluchtelingen in de regio opvangen. In het regeerakkoord bevestigt het kabinet dat de Nederlandse bijdrage aan de opvang van vluchtelingen in de regio wordt verhoogd en vraagt ook aandacht voor steun aan de plaatselijke gemeenschappen. Dit amendement draagt hieraan bij.

Smaling Gesthuizen


Amendement van de leden Smaling en Gesthuizen dat beoogt de bijdrage aan de UNHCR uit het noodhulpfonds te verhogen voor opvang van vluchtelingen en ontheemden in de regio

2014-11-19
Dossier: 34000-XVII
Indiener(s): Eric Smaling , Sharon Gesthuizen (GL)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVII-9.html