Stemming

Amendement van de leden Leijten en Van Gerven waarmee de (her)plaatsing van borstprotheses bij transgenders met medische indicatie weer in het basispakket komt

22,7 %
77,3 %


PVV

D66

50PLUS

PvdA

SP

CU

SGP

Klein

GrBvK

GrKÖ

Van Vliet

VVD

PvdD

CDA

GL


Nr. 42 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEIJTEN EN VAN GERVEN

Ontvangen 19 november 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.000 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement regelt dat het (her)plaatsen van borstprotheses bij transgenders weer in het basispakket komt op basis van een medische indicatie. Indieners zijn van mening dat de huidige beoordeling van dergelijke operaties, te weten een cosmetische ingreep, geen recht doet aan de positie van transgenders. Ook secundaire geslachtskenmerken zijn volgens indieners van belang en kunnen daarmee ernstig geestelijk lijden voorkomen. Het betreft op jaarbasis naar schatting 365 tot 400 personen en de kosten worden geraamd op circa 2 mln. euro per jaar.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 3. Voor 2016 en de jaren daarna wordt dit opgenomen in het basispakket.

Leijten Van Gerven


Amendement van de leden Leijten en Van Gerven waarmee de (her)plaatsing van borstprotheses bij transgenders met medische indicatie weer in het basispakket komt

2014-11-19
Dossier: 34000-XVI
Indiener(s): Renske Leijten , Henk van Gerven
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVI-42.html