Stemming

Amendement van het lid Kuzu dat regelt dat de vreemdeling voor naturalisatie in totaal ten minste zeven jaar in de afgelopen 12 jaar toelating en verblijf moet hebben gehad

15,3 %
84,7 %


Houwers

SP

CU

PvdD

D66

GrBvK

VVD

CDA

Van Vliet

PvdA

GrKÖ

PVV

50PLUS

GL

Klein

SGP


Nr. 28 AMENDEMENT VAN HET LID KUZU

Ontvangen 8 juni 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel F, wordt «vijf jaren» vervangen door «zeven jaren» vervangen door: «tenminste sedert vijf jaren» vervangen door: in totaal ten minste zeven jaren in de twaalf jaren.

Toelichting

De eis van «onafgebroken toelating en hoofdverblijf» als voorwaarde voor naturalisatie zorgt in de praktijk voor problemen. Mensen hebben soms een zogenaamd «verblijfsgat». Hierdoor tellen niet alle jaren in Nederland mee. Volgens de indiener kan dit relatief eenvoudig gerepareerd worden door het onafgebroken verblijf van zeven jaar te veranderen in «een verblijf van in totaal zeven jaar in de afgelopen twaalf jaar». Het gaat er bij dit wetsvoorstel in essentie om dat mensen zeven jaar in Nederland zijn, en dat is ook na deze aanpassing nog steeds het geval.

Een voorbeeld van een «verblijfsgat» uit de praktijk: iemand kwam na afloop van een verblijfsvergunning «studie hoger onderwijs» in een procedure voor een verblijfsvergunning «voortgezet verblijf» te zitten, die aanvraag werd afgewezen maar later kreeg deze persoon via een door de IND geadviseerde asielprocedure alsnog een verblijfsvergunning «asiel bepaalde tijd». Tijdens de procedure viel het verblijfsgat, terwijl deze persoon toch niet illegaal in Nederland is geweest.

Kuzu


Amendement van het lid Kuzu dat regelt dat de vreemdeling voor naturalisatie in totaal ten minste zeven jaar in de afgelopen 12 jaar toelating en verblijf moet hebben gehad

2016-06-08
Dossier: 33852-(R2023)
Indiener(s): Tunahan Kuzu (GrKÖ)
Onderwerpen: migratie en integratie nederlanderschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33852-28.html