Stemming

Amendement van de leden Albert de Vries en Van Veldhoven ter vervanging van nrs. 12 en 16 dat regelt dat de minister zorgdraagt voor het kosteloos ondersteunen van bestuursorganen bij verwacht of werkelijk gevaarlijk of maatschappij-ontwrichtend weer

51,3 %
48,7 %


PvdA

50PLUS

PvdD

Klein

CU

GrKÖ

Houwers

VVD

GL

SGP

PVV

D66

CDA

SP

Van Vliet

GrBvK


Nr. 22 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN ALBERT DE VRIES EN VAN VELDHOVEN TER VERVANGING VAN DE NUMMERS 12 EN 16

Ontvangen 22 juni 2015

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na onderdeel b een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • ba. het kosteloos ondersteunen van bestuursorganen in de gevallen, bedoeld in artikel 4a.

2. In het tweede lid, onder b, vervalt onderdeel 1°.

II

Na artikel 4 wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 2a. BESTUURSORGANEN EN OPENBARE LICHAMEN

Artikel 4a

Bestuursorganen nemen de ondersteuning, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel e, af bij Onze Minister indien sprake is van verwacht of werkelijk maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt.

Toelichting

Uit de memorie van toelichting bij dit wetsvoorstel blijkt dat het ondersteunen van bestuursorganen bij gevaarlijke weer niet behoort tot de basistaken, maar onderdeel is van de extra dienstverlening door de Minister. Deze ondersteuning zal daarmee vraag gestuurd plaats vinden en voor het verkrijgen van deze ondersteuning moet de kostprijs worden betaald.

Dit amendement leidt er met de toevoeging van artikel 4a toe dat bestuursorganen, zoals waterschappen, gemeenten en veiligheidsregio’s in geval van maatschappij-ontwrichtend weer (waarvan in ieder geval sprake is in situaties van GRIP 3 en hoger) of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt weersinformatie afnemen bij de Minister. En met wijziging van artikel 3 regelt dit amendement dat deze informatie in de genoemde situaties kosteloos zal worden verstrekt.

Door het gebruik van verschillende weersinformatie kunnen coördinatie- en inschattingsproblemen ontstaan bij de hulpverlening in het geval van (dreigende) calamiteiten. Bovendien kan met de huidige kostentoedeling de situatie voorkomen dat bij de instantie die de taken meteorologie en seismologie namens de Minister uitvoert, belangrijke informatie beschikbaar is ten aanzien van weer gerelateerde gevaarlijke situaties waarmee grote maatschappelijke ongelukken kunnen worden voorkomen, maar dat die informatie niet wordt benut.

De indieners zijn daarom van mening dat bestuursorganen op het terrein van openbare orde, veiligheid en bevolkingszorg onafhankelijke en eenduidige informatie moeten krijgen en dat bij calamiteitenbestrijding als gevolg van verwacht of werkelijk gevaarlijk of maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt, die informatie kosteloos moet worden verstrekt en als basistaak van de Minister in het wetsvoorstel moet worden opgenomen. De financiële consequenties van dit amendement zullen beperkt zijn, aangezien situaties van GRIP 3 en hoger maar weinig voorkomen.

Albert de Vries Van Veldhoven


Amendement van de leden Albert de Vries en Van Veldhoven ter vervanging van nrs. 12 en 16 dat regelt dat de minister zorgdraagt voor het kosteloos ondersteunen van bestuursorganen bij verwacht of werkelijk gevaarlijk of maatschappij-ontwrichtend weer

2015-06-22
Dossier: 33802
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (D66), Albert de Vries (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33802-22.html