Stemming

Amendement van de leden Dik-Faber en De Rouwe over het financieren van de bediening van sluizen

38,7 %
61,3 %


PvdD

PVV

SP

CU

SGP

VVD

PvdA

GL

Bontes

CDA

D66

50PLUS


Nr. 17 AMENDEMENT VAN DE LEDEN DIK-FABER EN DE ROUWE

Ontvangen 6 november 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 15 Hoofdvaarwegennet worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 15 Hoofdvaarwegennet worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement maakt € 1.000 (x € 1.000) vrij voor bediening van sluizen. De regering is voornemens te bezuinigen op de bediening van de sluizen op de minder drukke vaarwegen en dan met name in de nacht. Inmiddels is in overleg met de binnenvaartsector afgezien van een volledige sluiting, maar zal in plaats daarvan worden gewerkt met mobiele sluiswachters en afstandsbediening. Dit is aanvaardbaar mits de wachttijden beperkt blijven. Hierbij noemt de sector dat naar verwachting een vertraging van maximaal 60 minuten in de nacht acceptabel is. Rijkswaterstaat gaat echter uit van vertragingen van maximaal 3,5 uur. Daarnaast worden er nog knelpunten verwacht ingeval van bijvoorbeeld laag water, hoog water, ongeplande stremmingen of hoog verkeersaanbod. De voorgestelde pendeldiensten (waarmee meerdere sluizen door mobiele sluiswachters worden bediend) voor de Maasroute (inclusief Grave-Lith), Oost Nederland en Brabant, die bij laag of normaal verkeersaanbod waarschijnlijk niet tot noemenswaardige vertragingen zullen leiden, maken dan de binnenvaart door de extra wachttijden onbetrouwbaar. In zo’n situatie is het wenselijk een reservepot achter de hand hebben, zodat zonder vertraging kan worden bediend door de inzet van extra personeel.

Dit amendement beoogt genoemde knelpunten in de bediening van de sluizen op te lossen. Allereerst biedt dit amendement dekking voor de door de binnenvaartsector voorgestelde reservepot voor knelpunten bij onder meer laag en hoog water. Voor het beperken van de vertragingen in de nacht tot maximaal 60 minuten kan daarnaast worden gezocht naar alternatieve financieringsbronnen en naar extra efficiency door bijvoorbeeld over te gaan tot afstandsbediening van verschillende (vaar)weg beheerders gezamenlijk.

Dekking wordt gevonden in het niet juridisch verplichte deel van artikel 15 van het infrastructuurfonds en/of aanbestedingsmeevallers op dit artikel. Ook kan dekking worden gevonden in de apparaatskosten RWS op dit artikel die in 2015 circa 11 mln. euro lager zullen zijn dan in 2014. Door deze efficiencymaatregelen te versnellen kan budget worden vrijgemaakt.

Dik-Faber De Rouwe


Amendement van de leden Dik-Faber en De Rouwe over het financieren van de bediening van sluizen

2013-11-06
Dossier: 33750-A
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU), Sander de Rouwe (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-A-17.html