Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Bruins Slot ter vervanging van nr. 19 over het opzeggen van de verzekering door clienten bij een tweede overtreding van de verzekeraar binnen vijf jaar.

42,7 %
57,3 %


PVV

SGP

CU

50PLUS/Klein

D66

GL

PvdD

VVD

SP

GrBvK

CDA

PvdA

50PLUS/Baay-Timmerman

Van Vliet


Nr. 31 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 19

Ontvangen 24 juni 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel III, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste onderdeel wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4a. Een verzekeringnemer kan zijn zorgverzekering opzeggen binnen zes weken nadat hij een mededeling als bedoeld in artikel 78c, derde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg over zijn zorgverzekeraar heeft ontvangen of binnen zes weken nadat die mededeling over zijn zorgverzekeraar in de Staatscourant is geplaatst.

2. In het tweede onderdeel wordt na «of vierde lid,» ingevoegd: of lid 4a,.

3. In het derde onderdeel wordt na «door: vierde» ingevoegd: lid, lid 4a,.

II

In artikel III, onderdeel B, wordt na «door: het vierde» ingevoegd: lid, lid 4a,.

III

In artikel IV, onderdeel B, wordt artikel 78c als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «De zorgautoriteit kan uit hoofde van haar taak, bedoeld in artikel 16a, een aanwijzing geven» vervangen door: De zorgautoriteit geeft, uit hoofde van haar taak, bedoeld in artikel 16a, een aanwijzing.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien de zorgautoriteit binnen een periode van vijf jaar nadat zij een aanwijzing als bedoeld in het eerste lid heeft gegeven, een nieuwe aanwijzing geeft aan diezelfde ziektekostenverzekeraar, doet zij daarvan mededeling in de Staatscourant en op haar website. Zij vermeldt hierbij dat het de tweede aanwijzing binnen een periode van vijf jaar betreft.

Toelichting

De indiener is van mening dat de zorgverzekeraar onder geen beding toegang dient te hebben tot de digitale uitwisselingssystemen, waar dit wetsvoorstel op ziet.

In dit wetsvoorstel is al geregeld dat de Minister bij de eerste overtreding een boete kan opleggen die openbaar gemaakt moet worden. Verder kunnen de verzekerden, wiens polis het betreft, de zorgverzekering en de aanvullende verzekering opzeggen.

Dit amendement regelt, in aanvulling op het bovenstaande, dat als er sprake is van een tweede overtreding door de zorgverzekeraar binnen vijf jaar, alle verzekeringsnemers van de zorgverzekeraar wederom het recht hebben om binnen zes weken de zorgverzekering en de aanvullende polis op te zeggen. Indien sprake is van een tweede overtreding van de zorgverzekeraar binnen vijf jaar, worden de getroffen verzekeringnemers hiervan niet alleen op de hoogte gebracht door de zorgautoriteit, maar doet de zorgautoriteit hiervan tevens mededeling in de Staatscourant en op haar website. Zodoende kan iedere verzekeringnemer – niet alleen de getroffenen – kennis nemen van de overtreding en de verzekering opzeggen.

Met dit amendement is geborgd dat de betrokken systemen gebruikt worden voor medische toepassingen en niet voor risicoselectie.

Volledigheidshalve merken wij op dat de mededeling genoemd in artikel 78cl geen besluit is als bedoeld in artikel 1:3 van de Awb.

Bruins Slot


Gewijzigd amendement van het lid Bruins Slot ter vervanging van nr. 19 over het opzeggen van de verzekering door clienten bij een tweede overtreding van de verzekeraar binnen vijf jaar.

2014-06-24
Dossier: 33509
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33509-31.html