Stemming

Amendement van het lid Pia Dijkstra over het verlagen van de leeftijd waarop het mogelijk is de geslachtsregistratie te wijzigen naar 12 jaar

38,7 %
61,3 %


PvdD

CU

D66

GL

PvdA

CDA

50PLUS

SP

VVD

SGP

PVV


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID PIA DIJKSTRA

Ontvangen 2 april 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel B, wordt artikel 28 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «zestien jaar» vervangen door: twaalf jaar.

2. Na het vierde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. De minderjarige die de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt, is bekwaam tot het doen van de in het eerste lid bedoelde aangifte ten behoeve van zichzelf, mits hij daartoe de toestemming heeft verkregen van zijn wettelijke vertegenwoordiger.

Toelichting

Het voorliggende wetsvoorstel maakt het op dit moment mogelijk om geslachtsregistratie aan te passen vanaf de leeftijd van zestien jaar. Dit betekent dat jonge transgenders nog lange tijd moeten leven in een ander geslacht dan in de geboorteakte en het paspoort is vermeld. Onderzoek van het SCP toont aan dat de helft van de transgenders zich al voor het tiende levensjaar realiseert dat het geboortegeslacht niet overeenkomt met de genderidentiteit. Deze groep moet volgens het huidige voorstel nog jaren wachten voordat de registratie en identiteit met elkaar in overeenstemming zijn. De indiener wijst erop dat veel transgenders jonger dan zestien jaar al in het andere geslacht leven. Dat kan in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld op de middelbare school of bij de sportclub, tot vervelende situaties leiden. Bovendien geldt een identificatieplicht voor minderjarigen vanaf veertien jaar en in het openbaar vervoer vanaf twaalf jaar.

Dit voorstel maakt het mogelijk om de geslachtsaanduiding vanaf twaalf jaar aan te passen. Daarbij geldt dat in de leeftijd tussen de twaalf en zestien jaar toestemming nodig is van degenen die het ouderlijk gezag of de voogdij over het kind uitoefenen.

Pia Dijkstra


Amendement van het lid Pia Dijkstra over het verlagen van de leeftijd waarop het mogelijk is de geslachtsregistratie te wijzigen naar 12 jaar

2013-04-02
Dossier: 33351
Indiener(s): Pia Dijkstra (D66)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33351-9.html