Stemming

Amendement van het lid Smaling waarmee bestrijding en beperking van de populatie bij schadeveroorzakende dieren en vogels op diervriendelijke wijze dient plaats te vinden

32,0 %
68,0 %


VVD

D66

Klein

CDA

PvdA

50PLUS

Van Vliet

PVV

GL

CU

SGP

PvdD

GrKÖ

SP

Houwers

GrBvK


Nr. 36 AMENDEMENT VAN HET LID SMALING

Ontvangen 5 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 3.14 wordt na het derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 3a. Bestrijding als bedoeld in het tweede en derde lid vindt pas plaats met middelen als bedoeld in artikel 3.23, lid 1a, nadat degene aan wie de vrijstelling is verleend aantoonbaar heeft gepoogd de schadeveroorzakende vogels en dieren te verjagen en actief onderzoekt of diervriendelijke manieren van schadebestrijding mogelijk zijn.

II

In artikel 3.15 wordt na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. Beperking als bedoeld in het eerste lid vindt pas plaats met middelen als bedoeld in artikel 3.23, lid 1a, nadat degene aan wie de ontheffing is verleend aantoonbaar heeft gepoogd de schadeveroorzakende vogels en dieren te verjagen en actief onderzoekt of diervriendelijke manieren van schadebestrijding mogelijk zijn.

III

In artikel 3.23 wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Indien een vrijstelling wordt verleend als bedoeld in artikel 3.14, tweede en derde lid, met het oog op het voorkomen van schade als bedoeld in artikel 3.14, vierde en vijfde lid, of een ontheffing wordt verleend als bedoeld in artikel 3.15, eerste lid, met het oog op het voorkomen van schade en overlast als bedoeld in artikel 3.15, eerste lid, onderdeel a, onder 3°, onderdeel b, onder 2°, en onderdeel c, onder 2°, worden voor het doden van vogels en dieren slechts middelen aangewezen waarvan op basis van onafhankelijk vastgesteld bewijs is aangetoond dat deze nadelige gevolgen voor het welzijn van vogels en dieren voorkomen of, indien dat niet mogelijk is, zoveel mogelijk beperken.

Toelichting

Dit amendement regelt dat bij schade of overlast door wilde dieren pas overgegaan wordt tot verjaging met het geweer, indien eerst diervriendelijkere manieren van verjagen geprobeerd zijn en niet effectief gebleken. Als dit in verband met de aard, omvang of ernst van de schade of overlast niet mogelijk is, mag schadebestrijding met het geweer onmiddellijk plaatsvinden en worden diervriendelijkere manieren van schadebestrijding gelijktijdig onderzocht. Ook regelt dit amendement dat voor die methode van overlast of schadebestrijding gekozen moet worden, die aantoonbaar het minst dieronvriendelijk is.

Smaling


Amendement van het lid Smaling waarmee bestrijding en beperking van de populatie bij schadeveroorzakende dieren en vogels op diervriendelijke wijze dient plaats te vinden

2015-06-05
Dossier: 33348
Indiener(s): Eric Smaling (SP)
Onderwerpen: natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33348-36.html