Stemming

Amendement van het lid Agnes Mulder over het goedkeuren van beleidsregels op het terrein van de Mededingingswet en het uitsluiten van de vernietigingsbevoegdheid uit de Kaderwet ZBO's op besluiten van de ACM

35,3 %
64,7 %


50PLUS

D66

SGP

VVD

PvdA

SP

PvdD

PVV

CDA

GL

CU


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER

Ontvangen 26 september 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 10 komt te luiden:

Artikel 10

Artikel 22 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen is niet van toepassing.

II

Artikel 23 wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel C wordt «5g, 5h en 5l» vervangen door: 5g en 5h.

2. In onderdeel D wordt na «5d,» ingevoegd: 5l,.

3. In onderdeel K wordt «artikel 25e» vervangen door: de artikelen 5l, vierde lid, en 25e.

Toelichting

In het wetsvoorstel wordt nu geregeld dat de Autoriteit Consument en Markt (hierna ACM) zelfstandig beleidsregels ten aanzien van toezicht kan opstellen zonder dat daar enige toetsing en goedkeuring van de minister van EL&I aan vooraf gaat. Vernietiging van beleidsregels van de ACM is ingevolge het wetsvoorstel alleen mogelijk wegen onbevoegdheid van de ACM.

Dit is op het terrein van het mededingingsrecht geen wenselijke situatie. Beleidsregels van de ACM kunnen immers grote gevolgen hebben voor burgers en bedrijven. Dit amendement regelt dan ook dat de minister weer de bevoegdheid heeft om beleidsregels op het terrein van de Mededingingswet vooraf goed te keuren.

Onderdeel I

Door onderdeel I vervalt de in artikel 10 van het wetsvoorstel opgenomen bevoegdheid van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van de Minister van Infrastructuur en Milieu om besluiten van algemene strekking te vernietigen, indien de ACM een dergelijk besluit onbevoegd heeft genomen, dus zonder (toereikende) wettelijke grondslag (= ultra vires vernietigingsbevoegdheid). Onderdeel I zorgt verder, samen met onderdeel II, voor herstel van de huidige bevoegdheidsrelatie, voor zover het wetsvoorstel daar verandering in beoogde te brengen. Ook zorgt onderdeel I ervoor dat de vernietigingsbevoegdheid uit de Kaderwet zbo’s – net als nu het geval is bij NMa en OPTA – niet van toepassing is op besluiten van de ACM.

Onderdeel II

Onderdeel II zorgt ervoor dat de in artikel 5l van de Mededingingswet opgenomen bevoegdheid van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gehandhaafd blijft om – voorafgaand aan de vaststelling – beleidsregels van de NMa te toetsen en zo nodig af te keuren. Onderdeel II zorgt er tevens voor dat de tekst van artikel 5l van de Mededingingswet wordt aangepast aan de naam van de nieuwe toezichthouder, ACM.

A. Mulder


Amendement van het lid Agnes Mulder over het goedkeuren van beleidsregels op het terrein van de Mededingingswet en het uitsluiten van de vernietigingsbevoegdheid uit de Kaderwet ZBO's op besluiten van de ACM

2012-09-26
Dossier: 33186
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: economie organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33186-8.html