Stemming

Amendement van het lid Bashir over de aftrek van overnameholdings

38,0 %
62,0 %


VVD

SGP

CU

GL

PvdD

PVV

CDA

SP

PvdA

D66


Nr. 36 AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 15 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel XXXVIII wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdelen d en e, wordt «1 januari 2012» vervangen door: 1 januari 2007.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 4. In afwijking van het eerste lid vinden de wijzigingen van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 ingevolge artikel X, onderdelen L, onder 3, en M, onder 3, met betrekking tot de verwerving van een belang in een lichaam waarbij de overnameschuld en het vermogen van dat lichaam voor 1 januari 2012 deel zijn gaan uitmaken van een zelfde lichaam, voor het eerst toepassing met betrekking tot het boekjaar dat aanvangt op of na 1 januari 2013.

  • 5. In afwijking van het eerste lid vinden de wijzigingen van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 ingevolge artikel X, onderdeel Q, met betrekking tot de verwerving of uitbreiding van een belang in een maatschappij welke voor 1 januari 2012 deel is gaan uitmaken van dezelfde fiscale eenheid als de maatschappij die dat belang heeft verworven of uitgebreid, voor het eerst toepassing met betrekking tot het boekjaar dat aanvangt op of na 1 januari 2013.

Toelichting

De in het Belastingplan opgenomen renteaftrekbeperking bij overnameholdingconstructies beoogt bovenmatige schuldfinanciering bij overnames en de daarmee samenhangende uitholling van de belastinggrondslag via de renteaftrek tegen te gaan. Deze beperking geldt echter alleen voor overnames vanaf 1 januari 2012, terwijl het juist de bestaande gevallen zijn geweest die deze maatregel geïnspireerd hebben. De ongelijke positie die zo ontstaat tussen ondernemingen die de grondslag mogen blijven uithollen en ondernemingen die dat niet meer mogen is niet wenselijk. Dit amendement dient er daarom toe om de aftrekbeperking voor overnameholdings met ingang van 1 januari 2013 ook te laten gelden voor overnames waarbij de fiscale eenheid tussen de overnemer en de maatschappij waarin het belang is verworven dan wel uitgebreid, is aangegaan vóór 1 januari 2012, maar op of na 1 januari 2007.

Er is gekozen voor de datum van 1 januari 2007 om de nieuwe renteaftrekbeperking voor overnameholdings te laten aansluiten bij de oude die per 1 januari 2007 werd afgeschaft.

Overigens behelst dit amendement niet om aan de renteaftrekbeperking terugwerkende kracht te geven; er kan op basis van dit amendement niet met terugwerkende kracht belasting geheven worden over voorafgaande jaren. Dit amendement beoogt slechts de nieuwe maatregel ook van toepassing te laten zijn op bestaande gevallen, zoals bijvoorbeeld een tariefsverlaging ook niet alleen voor nieuwe gevallen geldt, maar voor alle belastingplichtigen. Om ondernemingen de tijd te geven om hun financieringspositie aan te passen aan de nieuwe situatie, zal de aftrekbeperking voor bestaande gevallen pas van toepassing zijn op het boekjaar dat aanvangt op of na 1 januari 2013.

De budgettaire opbrengst van dit amendement bedraagt in 2013 € 93 mln., in 2014 € 62 mln. en in 2015 € 31 mln. Vanaf 2016 is de opbrengst nihil.

Bashir


Amendement van het lid Bashir over de aftrek van overnameholdings

2011-11-15
Dossier: 33003
Indiener(s): Farshad Bashir (SP)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33003-36.html