Stemming

Amendement van het lid Hernandez over het oprichten van een nieuw krijgsmachtsdeel, het commando cyberstrijdkrachten, met een eigen beleidsartikel op de defensiebegroting

16,0 %
84,0 %


CU

GL

PVV

SP

D66

VVD

PvdD

PvdA

CDA

SGP


Nr. 34 AMENDEMENT VAN HET LID HERNANDEZ

Ontvangen 29 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 25 Defensie materieel organisatie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met  € 2 000 (x € 1 000).

II

Aan de departementale begrotingsstaat wordt een beleidsartikel toegevoegd, luidende:

 

Verplichtingen

Uitgaven

Ontvangsten

27 Commando cyberstrijdkrachten

2 000

2 000

0

Toelichting

Het primaire doel van dit amendement is om een nieuw krijgsmachtsdeel, het commando cyberstrijdkrachten, op te richten met een eigen artikel op de defensiebegroting, net als de andere krijgsmachtsdelen. Dit zal de gelden ten behoeve van cyber voor Defensie onder één noemer plaatsen en inzichtelijk maken.

Indiener is van mening dat cyber en het digitale domein een grote vlucht hebben genomen in de militaire verhoudingen op internationaal gebied. Nederland moet hierbij structureel aanhaken en heeft hiervoor het vestigingsklimaat, aangezien ongeveer 60% van het wereldwijde digitale verkeer door ons land loopt. Cyber dient in aanvulling op zee, land, lucht en ruimte het vijfde domein te worden waar onze krijgsmacht zich op richt. Met de vorming van het nieuwe krijgsmachtsdeel, het commando cyberstrijdkrachten, kan deze ambitie beter worden ingevuld en worden de verplichtingen van Defensie op cybergebied erkend. Het cyberdomein vereist andere kwalificaties dan de verschillende krijgsmachtsdelen op het gebied van personeel, de wijze van werken en de organisatiestructuur. Daarom is het verstandig om dit relatief nieuwe concept niet onder te brengen bij de bestaande krijgsmachtsdelen, maar een duidelijke afbakening te maken met de oprichting van dit nieuwe krijgsmachtsdeel.

Indiener beoogt alle eenheden binnen Defensie die zich bezig (gaan) houden met cyber, het Defensie Cyber Commando (DCC), het Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC), onderdelen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en van de verschillende krijgsmachtsdelen, te verenigen in een commando cyberstrijdkrachten. Dit komt de slagvaardigheid en inzichtelijkheid ten goede, voorkomt duplicatie en inefficiëntie en zal leiden tot een operationeel betere output. Aangezien het cyberdomein bij Defensie in de kinderschoenen staat, is het verstandig om de kaders van dit nieuwe concept helder te krijgen op de defensiebegroting en in de defensieorganisatie.

De Minister van Defensie heeft aangegeven dat in 2012 € 2 miljoen wordt vrijgemaakt voor het versterken van de digitale weerbaarheid en het ontwikkelen van het vermogen tot het uitvoeren van cyber operations bij Defensie. Het betreft een relatief beperkt bedrag waarvoor budgetruimte is vrijgemaakt in het Defensie investeringsbudget. Indiener beoogt met het amendement dit bedrag uit beleidsartikel 25 Defensie Materieel Organisatie over te hevelen naar het nieuwe beleidsartikel 27.

De totale investering van € 50 miljoen die de minister heeft uitgetrokken voor de periode 2011 – 2015 wordt gefinancierd uit de verkoopopbrengsten en staat momenteel gereserveerd op Niet-Beleidsartikel Nominaal en Onvoorzien. Indiener is van mening dat dit bedrag ook bij de volgende rijksbegrotingen Defensie inzichtelijk moet worden gemaakt op het nieuwe beleidsartikel 27.

Hernandez


Amendement van het lid Hernandez over het oprichten van een nieuw krijgsmachtsdeel, het commando cyberstrijdkrachten, met een eigen beleidsartikel op de defensiebegroting

2011-11-29
Dossier: 33000-X
Indiener(s): Marcial Hernandez (PVV)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-X-34.html