Stemming

Amendement van het lid Koser Kaya ter vervanging van nr. 40 over het terugdraaien van de bezuinigingen op de Kinderopvangtoeslag

6,7 %
93,3 %


SGP

PvdD

D66

GL

CU

CDA

PvdA

VVD

PVV

SP


Nr. 49 AMENDEMENT VAN HET LID KOŞER KAYA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 401

Ontvangen 22 november 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 24 Kinderopvangworden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 230 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement verruimt het budget voor de kinderopvangtoeslag met 230 miljoen. Hiermee worden de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor 2011 teruggedraaid. De dekking komt uit het kinderbijslagbudget door het recht op kinderbijslag onafhankelijk te maken van de leeftijd van het kind en vast te stellen op € 885,– per jaar. Dit wordt geregeld in het amendement Koser Kaya op de begroting van Jeugd en Gezien (Kamerstukken II, 2010/11, 32 500 XVII, nr. 8).

De samenleving heeft baat bij een hoge arbeidsparticipatie. Nederland krijgt namelijk te maken met krapte op de arbeidsmarkt door de vergrijzing. Duurdere kinderopvang is voor ouders met jonge kinderen een extra barrière om aan de slag te gaan. Het is dan ook onwenselijk om te bezuinigen op de kinderopvangtoeslag die ouders stimuleert om te werken.

De kinderbijslag is een inkomensmaatregel zonder activerende prikkel. In de huidige situatie is de kinderbijslag hoger voor oudere kinderen. Dit terwijl ouders juist meer mogelijkheden hebben om te werken als de kinderen ouder zijn. Een stijgende kinderbijslag geeft ouders een prikkel om toch thuis te blijven.

Koşer Kaya


Amendement van het lid Koser Kaya ter vervanging van nr. 40 over het terugdraaien van de bezuinigingen op de Kinderopvangtoeslag

2010-11-22
Dossier: 32500-VIII
Indiener(s): Fatma Koşer Kaya (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-VIII-49.html