Stemming

Amendement van het lid Bisschop over een algemene formulering van artikel 1

4,0 %
96,0 %


FVD

GL

PvdA

VVD

Van Haga

PvdD

CDA

SP

D66

50PLUS

DENK

SGP

CU

PVV


Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt «toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond» vervangen door «een algemene formulering van het discriminatieverbod».

II

In de beweegreden wordt «toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond» vervangen door «een algemene formulering van het discriminatieverbod».

III

Artikel II komt te luiden:

ARTIKEL II

In artikel 1 vervalt «wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook,».

Toelichting

Het karakter van de Nederlandse Grondwet is sober. In artikel 1 worden expliciet enkele gronden genoemd waarvoor geldt dat discriminatie verboden is. Hiervan gaat de suggestie uit dat deze gronden belangrijker zijn dan andere gronden zoals leeftijd, burgerlijke staat of nationaliteit. Om de positie van de Grondwet als een algemeen, tijdloos document te waarborgen verdient het de voorkeur om in plaats van het toevoegen van nieuwe concrete gronden, de bepaling algemener te stellen. Hiermee is voor ieder duidelijk dat artikel 1 een algemene bepaling is. Concretere uitwerking kan plaatsvinden in gewone wetgeving.

Bisschop


Amendement van het lid Bisschop over een algemene formulering van artikel 1

2019-12-05
Dossier: 32411
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32411-12.html