Stemming

Amendement van de leden Leijten en Voortman ter vervanging van nr. 43 over geen verpleging in forensische setting

32,7 %
67,3 %


GrBvK

SGP

SP

PvdA

CDA

VVD

D66

CU

50PLUS

Monasch

Van Vliet

GrKÖ

PVV

Houwers

Klein

GL

PvdD


Nr. 55 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEIJTEN EN VOORTMAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 431

Ontvangen 2 februari 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 6.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het derde lid vervalt.

2. Het vierde lid vervalt.

3. Het vijfde lid vervalt.

II

Hoofdstuk 9 vervalt.

III

Artikel 11:1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt onderdeel e.

2. In het derde lid vervallen de dubbele punt aan het slot van de aanhef, onderdeel a en de aanduiding «b.».

IV

In artikel 13:3 vervalt het tweede lid.

V

Artikel 13:4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervallen de onderdelen jj tot en met rr.

2. In het tweede lid vervallen de onderdelen j en k.

VI

In artikel 13:5, eerste lid, wordt «7A:1, vierde lid, 8:11 tot en met 8:13, of 9:1, eerste lid, eerste volzin,» vervangen door: 7A:1, vierde lid, of 8:11 tot en met 8:13,.

VII

In artikel 13:6, eerste lid, onderdeel a, wordt «artikelen 7:3, 8:11 tot en met 8:13 of 9:1, eerste lid, eerste volzin» vervangen door: artikelen 7:3 of 8:11 tot en met 8:13.

VIII

In artikel 14:3, onderdeel T, vervalt in artikel 17, eerste lid, onder f: , of de beslissing van de strafrechter op grond van artikel 2.3 van de Wet forensische zorg waaruit blijkt of de cliënt is opgenomen met een nog geldende justitiële titel op grond van het Wetboek van Strafrecht.

IX

In artikel 14:3, onderdeel KK, wordt aan artikel 28a een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Indien een rechterlijke machtiging tot onvrijwillige opname met toepassing van artikel 2.3, tweede lid, van de Wet forensische zorg is verleend, vindt de opname plaats in een instelling als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, of artikel 3.2, eerste lid, van de Wet forensische zorg.

X

In artikel 14:3 wordt in onderdeel AF artikel 49 als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na «in de accommodatie» ingevoegd:, zijnde een instelling als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, of artikel 3.2, eerste lid, van de Wet forensische zorg.

2. In het tweede lid wordt na «in de accommodatie» ingevoegd: zijnde een instelling als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, of artikel 3.2, eerste lid, van de Wet forensische zorg.

XI

In artikel 14.4 vervalt onderdeel D.

XII

Artikel 14:13 vervalt.

Toelichting

Met dit amendement beogen de indieners dat patiënten zonder veroordeling niet in een strafrechtelijk regime worden verpleegd. Bij de uitvoering van gedwongen zorg mogen patiënten niet geplaatst worden in forensische setting. Enerzijds dient dit het rechtsprincipe: patiënten zonder veroordeling behoren niet in een setting die past bij veroordeelden. Anderzijds dient dit het morele principe: patiënten die gedwongen zorg nodig hebben, mogen niet worden gestigmatiseerd of gecriminaliseerd door de plaats waar zij de zorg krijgen.

De indieners willen voorkomen dat geestelijke gezondheidszorg patiënten in een tbs kliniek terecht komen en andersom. Beveiligingsproblematiek kan geen rechtvaardiging zijn voor een opname van patiënten in een tbs-kliniek of zelfs gevangenis. Omgekeerd, geldt ook dat de behoefte aan meer ondersteuning dan in een tbs-kliniek geboden wordt, geen rechtvaardiging mag zijn voor het overplaatsen van mensen met veroordeling naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Met dit amendement sluiten de indieners ook aan bij het principe dat sinds 2008 in de Jeugdzorg wordt gehanteerd. Sinds de wijziging van Wet op de Jeugdzorg in 2008 worden jongeren met en zonder veroordeling niet meer gemengd geplaatst in jeugdgevangenissen.

Leijten Voortman


Amendement van de leden Leijten en Voortman ter vervanging van nr. 43 over geen verpleging in forensische setting

2017-02-02
Dossier: 32399
Indiener(s): Linda Voortman (GL), Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32399-55.html